Culy Homemade: zacht gegaarde picanha (rundvlees) van de bbq met barbecuesaus
De meeste mensen knallen een stuk vlees even kort op een loeihete barbecue. Dat kan, maar langzaam gegaard rundvlees bereiden is next level barbecuen. Zo krijg je een ultiem sappig stukje vlees met héél veel umami. Wij leren je hoe je zacht gegaarde picanha (of ander rundvlees) van de bbq maakt.
Koop een mooi stuk rundvlees bij je slager, van 300 tot 400 gram voor twee personen. Picanha en Bavette lenen zich perfect voor deze bereiding: beide soorten rundvlees hebben meer smaak dan magerder vlees als een biefstuk. Je moet het doorgaans ietsje langer garen, maar daar is de smaak ook naar.
Zorg dat je barbecue een relatief lage temperatuur heeft. Als je barbecue is uitgerust met een thermometer, zorg dan dat ‘ie ongeveer op 120 graden staat. Tip: leg het vlees niet direct boven de kolen als dat te heet is, maar liever aan de zijkant.
Wij gebruikten een vrij dik stuk vlees, dat we zo ongeveer 10 tot 20 minuten hebben laten garen. Heb je een dunner stuk, dan is het al eerder klaar.
Wat de bbq-saus betreft: gebruik je eigen favoriete recept. Wij maakten deze Coca Cola-Barbecuesaus.
Zacht gegaarde picanha van de bbq
- Leg de picanha een uurtje van tevoren uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Zorg ook dat je barbecue de juiste temperatuur heeft (zie hierboven voor tips).
- Wrijf het vlees aan beide kanten in met wat olie. Leg het op de barbecue en strijk er wat van de bbq-saus overheen.
- Laat het zachtjes garen, volgens de aanwijzingen hierboven. Keer het vlees regelmatig om en bestrijk het steeds met een laagje saus.
- Is het vlees gaar? Haal het van de barbecue af en laat het even rusten op een snijplank. Strijk er daarna nog wat van de barbecuesaus overheen, breng op smaak met zout en dig in.
3 x lekker vlees van de barbecue:
- Leanne’s Austrasian Lamb Chops (lamskoteletten van de barbecue)
- Zo bereid je de perfecte kip op de barbecue
- Deze chicken wings met ginger beer glazuur zijn dé favoriet op je BBQ