Culy Homemade: vegan bananenbrood met salted caramel
Het is moeilijk om níet enthousiast te worden van bananenbrood met salted caramel. En de versie die wij maakten is ook nog eens helemaal vegan. Geen ei, geen melk, geen boter. En dat is lékker!
We kwamen op dit idee dankzij blogger Evergreen Kitchen. Want wat blijkt? Van kokosmelk kun je dus heel goed vegan salted caramel maken. Die heeft een lichte kokossmaak, maar dat past juist heel goed bij dit vegan bananenbrood.
Handig om vooraf te weten: je kunt het beste een blikje kokosmelk inslaan voor de vegan salted caramel. Bij de meeste van die blikjes vormt zich namelijk bovenop de kokosmelk een laag vet, de kokoscrème in feite. En juist dat gedeelte is fantastisch om salted caramel van te maken. Vergelijkbaar met de room & boter die doorgaans in een salted caramel gaan, maar dan dus vegan.
Heb je een blikje kokosmelk waarin die laag er niet bovenop ligt, maar is gemengd met de rest van de kokosmelk? No worries: zorg dat de inhoud goed is gemixt en gebruik 4 eetlepels van de kokosmelk.
Vegan bananenbrood met salted caramel
Verwarm de oven voor op 165 graden en bekleed een langwerpige bakvorm met bakpapier.
Prak de bananen fijn met een vork en mix hier met een garde de gesmolten kokosolie doorheen. Voeg ook de suiker, vanille-extract, bakpoeder, baking soda en zout toe. Meng goed door elkaar met de garde en verwissel die daarna voor een spatel. Daarmee ‘vouw’ je de bloem voorzichtig door het mengsel. Niet te hard roeren, want dan wordt je bananenbrood taai.
Giet het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak in 50 tot 60 minuten goudbruin en gaar. Maak ondertussen de salted caramel (zie onder).
Laat het brood helemaal afkoelen voor je de karamel eroverheen giet.
Voor de vegan salted caramel
Pak er een pannetje met een dikke bodem bij met daarin 4 grote eetlepels van de kokosmelk en dan het liefst het vette gedeelte dat bovenop de kokosmelk in het blikje zit (zie instructies bovenaan).
Voeg ook de kokosbloesemsuiker en ahornsiroop toe en roer door elkaar. Breng zachtjes aan de kook, zet het vuur laag en laat het dan 10 minuten onder voortdurend roeren inkoken tot een karamel.
Voeg het zout en het vanille-extract toe, haal de pan van het vuur en laat het volledig afkoelen in de koelkast. Hoe langer de karamel afkoelt, hoe dikker de karamel wordt. Verdeel het met een spatel of de achterkant van een lepel over het afgekoelde bananenbrood.