Culy Homemade: supersnel zomers tomatentaartje met ricotta
In dit snelle zomerse tomatentaartje stelen tomaten de show. Een glansrol die ze geheel terecht vervullen overigens, want in de zomer zie je tomaten in de mooiste vormen en kleuren. Sla ze snel in als ze op hun rijpst en sappigst zijn en maak er dit lekkere hapje mee.
Dit tomatentaartje is te gek als lunch, of als hapje of voorafje (snijd ‘m in een heleboel kleine stukjes). Maar hij is ook heerlijk als een lichte avondmaaltijd voor twee personen. Serveer er dan nog een lekkere groene salade bij.
Zo maak je dit tomatentaartje
Ontdooi de vellen filodeeg tijdig (ongeveer 1,5 uur van tevoren).
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stapel het filodeeg. Bestrijk elk velletje filodeeg met een klein beetje olijfolie voor je de volgende erbovenop legt.
Meng de ricotta met de gedroogde oregano, tijm, chili flakes en wat zout en peper. Voeg het citroenrasp toe en een eetlepel olijfolie, om de kaas extra smeuïg te maken.
Bestrijk de bodem van het tomatentaartje (dus de stapel filodeeg) met het ricottamengsel. Laat ongeveer 2 centimeter van de randen vrij.
Snijd de tomaten in dunne plakjes. De kleine tomaatjes kun je halveren.
Bekleed het deeg met de verschillende tomaten en schik ze op een aantrekkelijke manier op de ricotta.
Strooi er nog wat zout en peper overheen en zet het tomatentaartje in de oven.
Laat 20 tot 30 minuten bakken, tot het filodeeg goudbruin is en de tomaten er sappig uitzien.
Bestrooi het tomatentaartje met de verse oregano en snijd ‘m met een pizzasnijder in stukken. Eet op in de zon (maar binnen is ‘ie net zo lekker).
Meer zomerse recepten
- 10 x de lekkerste zomersalades
- De beste zomerse, vegetarische recepten
- Makkelijke zomerrecepten voor een warme dag