Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 22 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: spelt met pancetta en porcini

Geen zin in weer pasta, piepers of rijst? Ga voor granen. Want met spelt, farro en parelgort kun je hele lekkere dingen maken. Zoals dit risotto-achtige gerecht van spelt met pancetta en porcini.

We gebruikten spelt voor dit recept, maar je kunt dus ook farro of parelgort gebruiken. Het lekkere aan deze granen is dat ze een bite hebben. Ook lekker: het is weer eens wat anders dan rijst of pasta.

Dit gerecht wordt extra lekker met een gepocheerd ei. Maar dat mag je ook weglaten.

spelt met gepocheerd ei
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze spelt met pancetta en porcini

Leg de gedroogde porcini in een hittebestendige kom en giet er 120 ml water op. Laat een kwartiertje staan, haal de porcini uit het vocht en hak in grove stukjes. Bewaar het vocht: dat gaan we later nog gebruiken.

Pak er een grote koekenpan bij, giet er een eetlepel olijfolie in en bak de pancetta in ongeveer 3 minuten bruin op middelhoog vuur. Doe dan de ui, knoflook en tijm erbij en zet het vuur zacht. Laat 5 minuten bakken, tot de ui zacht is.

Dan mag de porcini en de peterselie erbij. Roer door elkaar en laat 2 minuutjes bakken.

Voeg de spelt, farro of parelgort toe en roer ongeveer 1 minuut, tot de korrels een laagje vet bevatten.

Giet het vocht van de porcini erbij, maar let op dat je het gruis uit de bodem van de kom er niet bij doet. Giet er 700 ml water op en breng aan de kook.

Zodra de spelt kookt, dek je de pan af met een deksel (of aluminiumfolie) en zet je het vuur laag. Laat ongeveer 25 minuten zachtjes koken, tot alle vloeistof is opgenomen en de spelt al dente is.

Vis de takjes tijm eruit, doe de resterende olijfolie erbij en voeg eventueel de vleesfond toe.

Serveer met wat extra peterselie en desgewenst met een gepocheerd eitje erbovenop.

farro (spelt) met pancetta en porcini
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.