Redactie
Redactie Recepten 26 jan 2013
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je de allerlekkerste runderstoofpot

Een heerlijk gerecht voor echte vlees-eters: het ultieme comfort food, runderstoofpot. Het originele recept is afkomstig uit de Allerhande.

Voorbereiding, 1 dag van te voren:

Snijd het vlees in flinke dobbelstenen. Pel 1 ui en snijd in dunne ringen. Maak de helft van de winterwortel schoon, was en snijd in plakken.

Haal het groen van de bleekselderij en was de kruiden. Pel een teen knoflook en snijd in plakjes. Was de sinaasappel en rasp of snijd de schil eraf, zonder dat je het wit meeneemt.

Snijd de helft van de peterselie en de Provençaalse kruiden grof. Doe het vlees in een kom en voeg hierbij de ui, wortel, selderijgroen, knoflook, helft van de sinaasappelschil, peterselie, Provençaalse kruiden, de laurier, wijn en twee eetlepels olijfolie. Schep door elkaar en laat het vlees afgedekt in de koelkast twaalf uur marineren.

Bereiding, de volgende dag:

Pel de resterende uien en snipper ze fijn. Maak de rest van de wortel en bleekselderij schoon, was en snijd in blokjes. Pel en hak de resterende knoflook fijn. Was de tomaten en snijd in blokjes. Hak de rest van de peterselie en de Provençaalse kruiden fijn.

Schep de blokjes spek met de peterselie om. Verwarm je oven voor op 150 graden. Schep het vlees uit de marinade en dep droog. Zeef de marinade en verhit in een grote koekenpan twee eetlepels olijfolie.

Bak het vlees in porties op hoog vuur bruin. Bestrooi met peper en zout en doe de helft van het vlees in een ovenvaste braadpan of ovenschaal. Verdeel hierover het spek met de peterselie, de ui, wortel, bleekselderij, helft van de knoflook en tomaten. Dek af met de rest van het vlees en verdeel hierover de Provençaalse kruiden met de rest van de knoflook.

Bestrooi met peper, zout, pimenton en suiker. Schenk hierover de gezeefde marinade en dek de ovenschaal af. Zet in de oven en laat 2,5 à 3 uur gaar stoven. Schep tussentijds om. Je kunt de stoofpot ook op het vuur laten staan, op zacht vuur een flink aantal uren laten sudderen (je hebt dan geen oven nodig).

Serveer de stoofpot in een diep bord met fijngehakte platte peterselie ter garnering.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.