Culy Homemade: romige taart met perzik
Deze romige taart met perzik vergt een beetje techniek, maar is daardoor voor de beginnende bakkers een leuke uitdaging. Heerlijk met rijpe perziken of ander vers fruit.
Zo maak je deze romige taart met perzik
Begin met het deeg. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en zet drie keer vijf seconden aan. Als het goed is heb je nu een kruimelig geheel. Zo niet, pulseer dan nog een paar keer tot alle ingrediënten zijn gemengd, maar geen samenhangend mengsel vormen.
Stort het kruimeldeeg op een werkvlak en duw met je handen tegen elkaar. Je zult zien dat het nu een echt deeg is. Kneed het vooral niet verder dan nodig, hierdoor wordt het deeg taai. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat twee uur rusten in de koelkast.
Voor de vulling maak je een mengsel van banketbakkersroom en slagroom. Doe voor de banketbakkersroom de melk samen met het merg van het vanillestokje, het uitgeschraapte stokje en de helft van de suiker in een ruime pan.
Breng aan de kook op laag tot middelhoog vuur en roer ondertussen in een flinke kom de eidooiers met de bloem en suiker los. Giet een beetje van de hete melk bij de dooiers en roer gelijk goed door. Giet nu het dooiermengsel in de pan bij de resterende melk en breng onder continu roeren aan de kook. Je zult merken dat de banketbakkersroom nu dik begint te worden.
Giet de banketbakkersroom in een schaal, dek af met vershoudfolie en laat zo (eventueel in de koelkast) afkoelen tot kamertemperatuur.
Verwarm je oven voor op 200 graden en haal het deeg uit de koelkast. Vet een rond bakblik met een diameter van ongeveer 24 centimeter in met boter. Rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap en bekleed hiermee het bakblik.
Beleg het deeg met een stuk bakpapier en stort hierop de blinde vulling. Bak de taartbodem 20 minuten met de vulling, en vervolgens nog 10-20 minuten zonder de vulling en het bakpapier. De bodem moet (goud)bruin gekleurd zijn en stevig aanvoelen.
Klop de slagroom op met de suiker tot stevige pieken en meng (voorzichtig) met de afgekoelde banketbakkersroom. Snijd de perziken in dunne plakjes, verwarm de jam of honing met een beetje water en leg het gelatineblaadje in een bakje met water. Vul de bodem met het roommengsel en garneer met de perziken. Knijp de gelatine uit en meng door de jam of honing. Bestrijk hiermee de perziken.