Culy Homemade: rabarbercake met sinaasappel en vanille
Deze rabarbercake is eigenlijk een kruising tussen een Franse tarte tatin en een gewone cake. Je bouwt ‘m namelijk op z’n kop, maar de cake onder de rabarber blijft heerlijk zacht en luchtig. En misschien wel het beste van alles: onderop zit een krokante crumble!
Wij gebruikten het recept van Martha Stewart, maar pasten het aan naar onze eigen wensen.
Rabarbercake met sinaasappel en vanille
Verwarm je oven voor op 180 graden. Snijd de rabarber heel scherp diagonaal in stukken van ongeveer 7 centimeter lang, zodat het snijvlak zo lang mogelijk is. Hussel met de 150 gram suiker en zet apart.
Maak alvast de topping door de gesmolten boter met de suiker en bloem te mengen tot een soort crumble. Zet apart.
Klop de 115 gram roomboter luchtig met de 200 gram suiker. Voeg nu de sinaasappelrasp en -sap en vanille-extract toe, meng goed. Klop er nu één voor één de eieren door, en voeg pas het tweede ei toe als de vorige volledig is opgenomen.
Meng ondertussen in een andere kom de bloem met het bakpoeder en zout. Voeg een derde van het bloemmengsel toe aan het beslag en mix totdat alles is gemengd. Voeg de helft van de zure room toe, meng en ga zo door met de rest van de bloem en zure room.
Vet een vierkante cakevorm met een doorsnee van 22 centimeter in met boter en bedek met bakpapier. Verdeel hierover de 60 gram boter, de rabarber en citroenrasp. Giet het beslag op de rabarber en verdeel de topping erover.
Bak de rabarbercake in 50-60 minuten gaar, totdat een satéprikker er schoon uit komt. Laat tien minuten afkoelen in de vorm en keer vervolgens om op een plank of serveerschaal. Laat verder afkoelen tot kamertemperatuur zonder vorm. Serveer eventueel met crème fraîche of vanille-ijs.