Culy Homemade: pompoenravioli met salieboter
Pasta maken is even een werkje, maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het alleen nog maar genieten geblazen. Deze pompoenravioli met salieboter is werkelijk verrukkelijk en kan goed als voorafje of als hoofdgerecht met een simpele salade.
Heb je geen pastamachine in huis? Gebruik dan kant-en-klare (reeds ontdooide) wontonvellen van de toko. Snijd eventueel wat bij en kook ongeveer 4 minuten.
Begin met de vulling: verwarm je oven voor op 180 graden en verdeel de pompoenblokjes over een bakplaat. Verdeel hierover de olijfolie met een flinke snuf zout en rooster gedurende een uur.
Ga nu verder met de pasta. Zeef de bloem met het zout boven je (schone) aanrechtblad en kluts de eieren in een schaaltje los. Maak een kuiltje in de bloem en giet hierin de los geklutste eieren. Meng de eieren met de bloem door steeds van binnenuit een beetje bloem te pakken.
Kneed het bloem-eimengsel tot en stevig en elastisch deeg. Dit kan twintig tot dertig minuten duren, dus neem er de tijd voor. Het deeg moet niet te droog, maar ook zeker niet te nat zijn. Voeg tijdens het kneden eventueel een klein beetje extra bloem of een druppeltje water toe, maar pas op dat je dit niet te vaak doet.
Laat het deeg 15-20 minuten in vershoudfolie rusten op aanrecht. Verdeel het deeg in vieren en rol elk stuk uit tot een lange lap. Doe dit voorzichtig en begin bij de dikste stand van je pastamachine. Haal het deeg per stand twee keer door de machine en ga zo door tot je bij stand 2 of 3 bent (de op één en twee na dunste).
Haal de pompoenblokjes uit de oven en maal in een keukenmachine of hakmolentje tot een gladde pasta. Voeg het ei, de Parmezaan en een flinke snuf zout en peper toe. Meng goed. Voeg nu voldoende paneermeel toe tot je een droge pasta hebt, vergelijkbaar met pindakaas.
Bestrooi je werkvlak met wat bloem en leg hierop de eerste lap deeg. Verdeel hierover kleine hoopjes vulling (ongeveer 2 theelepels per hoopje) en zorg dat overal minstens 2 centimeter ruimte tussen zit. Kwast de randen met een klein beetje water en leg hierover de tweede lap deeg. Duw met je vingers de lappen deeg op elkaar en zorg dat de vulling per stukje goed is ingepakt.
Snijd met een mes de ravioli’s los van elkaar. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg per liter 10 gram zout toe. Kook de ravioli’s in 5 à 6 minuten gaar. Smelt in een ander pannetje de roomboter en voeg de salieblaadjes toe. Laat de boter bruisen tot hij iets bruin wordt, maar niet verbrandt.
Serveer de salieboter direct bij de afgegoten ravioli en garneer eventueel met extra Parmezaanse kaas.