Culy Homemade: pepperonisaus (voor op pizza of als saus bij vlees)
Deze pepperonisaus hebben wij standaard in zakjes in de vriezer liggen. De smaak is namelijk verslavend lekker én de saus is verrassend veelzijdig. Smeer ‘m op zelfgemaakte pizza in plaats van tomatensaus, serveer bij kip of karbonades of gebruik ‘m als pastasaus bijvoorbeeld.
In Amerika vliegt de pepperoni je om de oren. Met name op pizza: de pepperoni slice is daar haast net zo gewoon als een broodje kaas bij ons.
Hier in Nederland kun je waarschijnlijk niet aan pepperoni komen. Gebruik in plaats daarvan een andere pittige worst, zoals pittige salami of chorizo. Gebruik wel een hele worst, geen plakjes broodbeleg.
Het is voor dit recept de moeite waard om gepelde tomaten in blik van goede kwaliteit in te slaan. San Marzano tomaten, bij voorkeur. Hetzelfde geldt voor de worst: gebruik een salami of chorizo die lekker pittig is en ook van goede kwaliteit.
Zo maak je deze pepperonisaus
Rooster eerst kort de venkelzaadjes in een droge koekenpan. Kijk uit dat ze niet verbranden!
Pak er een steelpannetje bij (met deksel) en verhit daarin de olijfolie.
Bak daarin de knoflook en ui zacht, gedurende 5 tot 10 minuten.
Roer de plakjes pepperoni erdoorheen en laat die 5 minuten meebakken. Voeg dan ook het venkelzaad en de gedroogde chili toe. Laat nog een minuutje bakken.
Giet de inhoud van het blik tomaten erbij, samen met de kippenbouillon. Doe het laurierblaadje erbij, roer goed door en breng aan de kook.
Leg een deksel op de pan en laat de pepperonisaus afgedekt 45 minuten pruttelen, tot de plakjes worst mooi zacht zijn. Check af en toe even onder die deksel en roer door.
Haal de pan van het vuur en pureer de ingrediënten met een staafmixer of in een blender tot een mooie, gladde saus.