Culy Homemade: meringues met salted caramel
Toen we laatst ineens vijf eiwitten over hadden (met de dooiers hadden we gepekelde eidooiers gemaakt voor bij de pasta), besloten we daar deze meringues met salted caramel mee te bakken. Immers: weggooien is zonde. Ze bleken zó lekker, dat we niet kunnen wachten om ze nog een keer te maken.
Voor deze meringues met salted caramel gebruikten we kant-en-klare salted caramel. Die kun je bij sommige delicatessenwinkels kopen (bijvoorbeeld bij STACH of L’Épicerie du Pape). Maar je kunt ‘m natuurlijk ook zelf maken.
Zo maak je deze meringues met salted caramel
Verwarm de oven voor op 150 graden. Zet twee bakplaten neer, bekleed met bakpapier.
Doe de eiwitten in een schone, vetvrije (dus goed afgewassen) kom en klop ze met een mixer op tot ze stijve pieken beginnen te vormen.
Voeg de kristalsuiker eetlepel voor eetlepel toe aan de eiwitten. Wacht steeds even een paar seconden, tot de suiker goed is opgenomen.
Laat de mixer daarna nog 5 tot 7 minuten op hoge snelheid kloppen, tot je een glanzend, stijfgeklopt schuim hebt. Houd die kom maar boven je hoofd, als je durft!
Voeg de azijn toe en laat nog een minuut of twee doorkloppen. De azijn zorgt ervoor dat meringues straks lekker chewy zijn en niet alleen maar knapperig.
Verdeel het eiwitschuim over de twee bakplaten. Maak er ronde hoopjes van.
Schep op elk hoopje meringue een theelepeltje salted caramel. Meng het door het eiwitschuim heen met behulp van een mesje of een vork. Het is het mooiste als je tot aan de buitenkant swirls van salted caramel ziet. Strooi dan over elke meringue nog wat zeezout.
Zet de bakplaten in de oven en zet de oventemperatuur meteen terug op 120 graden.
Bak de meringues ongeveer een uur, afhankelijk van de grootte. Hele grote meringues bak je wel twee uur. Check of ze goed gaar zijn door lichtjes op de bovenkant te drukken: als het aanvoelt als bros, krokant schuim, zijn ze klaar.
Na het uitzetten van de oven, kun je de meringues er nog een tijdje in laten staan om verder te drogen.