Culy Homemade: meringue van kikkererwten-sap (ja, dat werkt écht!)
Op internet lazen we een bizar recept: meringue van kikkererwten-sap (het uitlekvocht van kikkererwten, dat heet officieel ‘aquafaba’). Vegan (want: je gebruikt geen eieren) en supermakkelijk. Dat moesten we testen, en ja, het werkt écht!
Verwarm de oven op 100 graden. Belangrijk: zorg dat je kom én mixer brandschoon en vetvrij zijn.
Laat de kikkererwten uitlekken en vang het vocht op in een schoon kommetje. Het vocht moet een beetje plakkerig en gelig zijn (als het puur doorzichtig uitlekvocht is, dan werkt dit recept niet). Maar wij hebben meerdere blikjes kikkererwten getest, zowel van de supermarkt als de Marokkaanse winkel, en het sap was van alle blikjes goed.
Doe het vocht in je kom en klop stijf met je (hand)mixer. Dit werkt exact hetzelfde als gewone eiwitten opkloppen! Het kan wel 5 tot 10 minuten duren totdat het mengsel wit en een beetje stijver begint te worden.
Als je zover bent, voeg je beetje bij beetje (langzaam!) de poedersuiker toe terwijl je door klopt (nog ongeveer 5 minuten). Als alles wit en stijfgeslagen is en je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat het eruit loopt, is het goed.
Leg een vel bakpapier op een ovenplaat en maak met een lepel hoopjes van de meringue. Je kunt dit ook heel netjes met een spuitzak met spuitmondje doen. Je kunt ook één grote meringue maken. Wat jij wilt! Let wel; hoe dikker en hoger de hoopjes, hoe langer het duurt voordat het midden ook echt bros en droog is.
Zet de bakplaat zeker 1,5 tot 2 uur in de oven op 100 graden (open de ovendeur tussendoor niet!). Zo blijft de meringue mooi wit. Heb je minder geduld, dan kan het korter en op een hogere temperatuur, maar dan worden je meringues wel sneller bruin.
En, werkt het?
Ja, het werkt. De meringue heeft vrijwel dezelfde structuur als meringue van eiwit en is goed op te spuiten. Het grote nadeel is dat de meringue wel veel sneller instort, omdat deze veel minder stabiel is. Gebruik je de meringue meteen, dan is dat niet erg, maar wil je ze een dagje bewaren, dan is er kans op inzakkingsgevaar.
Nu vragen jullie je natuurlijk af: hoe is de smaak? Proef je kikkererwten of een hartige smaak? Wat blijkt: je proeft het een héél klein beetje; vooral het zurige van het sap. Niet heel storend, maar exact hetzelfde als eiwit is het niet, natuurlijk. Maar je proeft vooral de zoetigheid (door de suiker).
Is het de ultieme vervanger voor eiwitten? Nee, wat ons betreft niet. Maar het is wél een uitkomst voor veganisten! Plus, het is leuk om iets met het uitlekvocht van de erwten te doen, in plaats van dit weg te gooien.
Je kunt overigens de meringue ook gebruiken als topping voor een taart (zoals onze favoriete citroentaart) of om pavlova of Eton Mess mee te maken.