Culy Homemade: lauwwarme linzensalade met gepocheerd eitje
Deze lauwwarme linzensalade met shiitake paddenstoelen, rucola, walnoten, avocado, een knoflook-tijmdressing en een gepocheerd eitje is heerlijk, vegetarisch en een echte crowd pleaser.
Indien je gedroogde linzen gebruikt, kook deze dan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Indien je linzen uit blik gebruikt, verwarm deze dan kort in een pannetje. Doe de linzen daarna in een kom en zet opzij.
Meng een half (paddenstoelen)bouillonblokje met 200 milliliter water. Boen de citroen goed schoon en snijd met een dunschiller of kaasschaaf plakjes van de citroenschil af.
Verhit in een grote koekenpan op medium tot laag vuur 2 eetlepels olijfolie met 3 teentjes knoflook en 5 takjes tijm. Laat een paar minuten zachtjes bakken. Voeg de citroenschil, de bouillon en 2 eetlepels rode wijnazijn toe en zet het vuur hoog, laat langzaam inkoken.
Als de saus is ingekookt, giet je deze door een zeef (de takjes tijm, knoflook en citroenschil gooi je weg). Doe de saus terug in de pan op het vuur en voeg een flinke klont roomboter toe. Laat zachtjes smelten en roer goed door. Giet de saus daarna in de kom van de linzen en roer goed door.
Maak de shiitake paddenstoelen schoon en scheur de grotere exemplaren in stukken. Maak de koekenpan een beetje schoon met wat keukenpapier en zet weer op het vuur. Verhit er een klontje boter en wat olijfolie in en bak hierin op medium-hoog vuur in een paar minuten de shiitake goudbruin. Kruid met peper en zout.
Pocheer de eieren (bijvoorbeeld volgens deze of deze methode). Hak de walnoten grof.
Verdeel over twee diepe borden de rucola. Leg hierop de lauwwarme linzen met de saus en daar bovenop de gebakken shiitake paddenstoelen. Schil, halveer en ontpit een avocado en snijd in dunne plakjes. Verdeel de plakjes avocado over de borden. Maak af met de grof gehakte walnoten en leg helemaal bovenop het gepocheerde ei. Kruid af met peper en zout en giet er desgewenst nog wat extra vergine olijfolie overheen.