Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Gezonde recepten 29 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Gezond en vegetarisch Indiaas eten: dahl met kleurrijke wortels en tofu

Deze Indiase dahl, geïnspireerd door een recept van chef Gizzi Erskine, is een echte feestmaaltijd. En dat komt niet alleen door de kleuren van dit gerecht…

Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 30 minuten
Calorieën321 kcal

Ingrediënten

Voor 4 personen:

Voor de wortels:

  • 800 gram regenboogwortelen
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 1 eetlepel kokosolie

Voor de dhal:

  • 100 gram rode linzen
  • 500 ml groentebouillon
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel mosterdzaad
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1/4 theelepels chilivlokken
  • 2 uien, fijngehakt
  • 6 tenen knoflook, geraspt
  • Stukje gember ter grootte van je duim, geraspt
  • 2 theelepel plantaardige olie

Voor erbij:

  • 4 plakken tofu met een dikte van 1,5 cm
  • Handje verse koriander
  • 100 gram cashewnoten
  • Bloemkoolrijst of gewone rijst
Direct in je mandje bij:
Beoordeling
4.2 / 5 sterren. 6 x beoordeeld.

Dahl (ook wel bekend als dhal en dal) staat bol van de specerijen waar je ‘t zo lekker warm van krijgt. Geurige koriander, gember, kurkuma en mosterdzaad maken deze linzenstoof samen met de kokosmelk tot een smaakbom.

Ideaal is ook dat je de boel alleen maar even hoeft aan te fruiten; daarna laat je de dahl 30 minuten met rust.

Wij maken er in de oven ondertussen makkelijke regenboogwortels met geroosterde cashewnoten en een plak geroosterde tofu bij – en je hebt een stevige, vegetarische maaltijd. Wij maakten er ook nog wat bloemkoolrijst bij. Je kunt er natuurlijk ook gewone rijst, naan of paratha bij serveren.

Culy Homemade dhal
Nancy van Batenburg voor Culy

Recept voor Indiase dahl met wortels en tofu

  1. Verwarm eerst de oven voor op 200 graden en zet je waterkoker aan.
  2. Snipper de ui en smoor die op een laag vuur tot ‘ie helemaal zacht is en begint te bruinen. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Doe ondertussen het mosterdzaad, korianderzaad, sesamzaad en chilivlokken in een vijzel en kneus ze even.
  3. Hak de knoflook en de gember en doe die samen met de kurkuma en het specerijenmengsel uit je vijzel bij de uien in de pan. Bak dit 2 minuten en voeg dan de linzen toe. Roer ze door de kruiden en schenk er dan de kokosmelk en de bouillon bij. Breng aan de kook en draai vervolgens het vuur laag. Laat ongeveer 30 minuten pruttelen.
  4. Maak ondertussen de wortels schoon en leg ze in een bakblik of op een bakplaat. Meng de kokosolie met de chilivlokken en de komijn en wrijf hier de wortelen mee in. Maak af met zout en peper en schuif voor ongeveer 15 minuten de oven in.
  5. Leg dan de plakken tofu en de cashewnoten op de wortels en bedek ze snel met de specerijen. Draai de tofu na 10 minuten om en laat daarna nog ongeveer 5 minuten bakken in de oven, tot de tofu een beetje is gebruind.
  6. Schep de dahl in kommetjes, leg er wat wortelen en een plak tofu op en garneer met de cashewnoten en verse koriander.

Meer recepten met linzen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.