Culy Homemade: Indiase dhal met kleurrijke wortels en tofu
Deze Indiase dhal, geïnspireerd door chef Gizzi Erskine, is een echte feestmaaltijd. En dat komt niet alleen door de kleuren van dit gerecht…
Dhal staat bol van de specerijen waar je ‘t zo lekker warm van krijgt. Geurige koriander, gember, kurkuma en mosterdzaad maken deze linzenstoof samen met de kokosmelk tot een smaakbom. Ideaal is ook dat je de boel alleen maar even hoeft aan te fruiten; daarna laat je de dhal 30 minuten met rust.
Serveer er regenboogworteltjes bij, wat cashewnoten en een plak geroosterde tofu en je hebt een stevige, vegetarische maaltijd. Wij maakten er ook nog wat bloemkoolrijst bij. Je kunt er natuurlijk ook gewone rijst of naanbrood bij serveren.
Het recept
Verwarm eerst de oven voor op 200 graden en zet je waterkoker aan.
Snipper de ui en smoor die op een laag vuur tot ‘ie helemaal zacht is en begint te bruinen. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Doe ondertussen het mosterdzaad, korianderzaad, sesamzaad en chilivlokken in een vijzel en kneus ze even.
Hak de knoflook en de gember en doe die samen met de kurkuma en het specerijenmengsel uit je vijzel bij de uien in de pan. Bak dit 2 minuten en voeg dan de linzen toe. Roer ze door de kruiden en schenk er dan de kokosmelk en de bouillon bij. Breng aan de kook en draai vervolgens het vuur laag. Laat ongeveer 30 minuten pruttelen.
Maak ondertussen de wortels schoon en leg ze in een bakblik of op een bakplaat. Meng de kokosolie met de chilivlokken en de komijn en wrijf hier de wortelen mee in. Maak af met zout en peper en schuif voor ongeveer 15 minuten de oven in.
Leg dan de plakken tofu en de cashewnoten op de wortels en bedek ze snel met de specerijen. Draai de tofu na 10 minuten om en laat daarna nog ongeveer 5 minuten bakken in de oven, tot de tofu een beetje is gebruind.
Schep de dhal in kommetjes, leg er wat wortelen en een plak tofu op en garneer met de cashewnoten en verse koriander.