Recept voor gevlochten challah
In de Joodse cultuur wordt op de vrijdagavond voor de sjabbat en bepaalde feestdagen traditioneel challah gegeten: een zoet brood wat veel weg heeft van brioche en prachtig wordt gevlochten. Culy ging ermee aan de slag en maakte deze variant. En geloof ons: dat is écht niet moeilijk!
Een challah is een gevlochten, zoet brood dat met de sabbat wordt gegeten. Zelf maken is een ontzettend leuk werkje dat we je van harte aanraden.
Culy Homemade: snelle(re) Joodse matzeballensoep zoals je die in NYC eet
Zelf gevlochten challah maken
Doe de 25 gram suiker bij het water met de gist. Laat ongeveer 10 minuten staan, totdat het begint te bubbelen. Doe de helft van de bloem door het gistmengsel en meng met een vork. Voeg ook de rest van de suiker toe en meng opnieuw.
Doe nu de olie, het eerste ei en het zout (eventueel eerst samen los geklutst) bij het bloemmengsel en meng goed. Voeg tot slot de rest van de bloem toe en meng tot een glad, elastisch deeg in een standmixer met deeghaak of met je handen.
Laat 2 à 3 uur rijzen bedekt met een theedoek op een warme plek of een hele nacht in de koelkast (laat hierna wel het deeg eerst op kamertemperatuur komen voordat je verder gaat).
Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en rol met je handen uit tot strengen van 30-40 centimeter lang. Vlecht tot een challah (kijk hier voor een duidelijke beschrijving) en laat opnieuw 40 minuten rijzen, bedekt met een theedoek.
Verwarm je oven op 180 graden. Besmeer met een los geklutst ei met een beetje water of melk en top eventueel met maanzaad of sesamzaadjes. Bak in 20-30 minuten (afhankelijk van de grootte) gaar en goudbruin. Klop op de onderkant om te controleren of het brood gaar is: als het hol klinkt, is het gaar. Laat afkoelen en serveer.
Je kunt het brood verpakt twee à drie dagen bewaren. Serveer de challah bij de lunch, borrel of avondeten, of bewaar het voor bij je ontbijt en maak er wentelteefjes van.