Culy Homemade: gegrilde scheermessen van de barbecue
We moeten meer bijvangst eten, is de leus. Dus koop ook eens een netje scheermessen, bij je visboer. De beestjes zijn op een barbecue zó gaar en bovendien hartstikke lekker. Ze houden het midden tussen kokkels en octopus.
Scheermessen koop je in een netje, meestal per kilo. Dat lijkt veel, maar ze zijn echt zó weg. Zeker met deze lekkere vinaigrette erover. Je kunt ze bij de meeste visboeren wel bestellen. Gewoon even vragen of bellen.
Gegrilde scheermessen: de voorbereiding
Leg de scheermessen eerst een kwartiertje in een ruime bak water met wat zout. Zo kunnen ze eventuele restjes zand uitspugen.
Maak ondertussen de vinaigrette. Snipper de rode ui héél fijn en leg die in een bakje. Schenk hier wat witte wijnazijn over, tot de uitjes helemaal onder staan. Laat een uurtje staan. Zo krijg je van die mooie roze uitjes.
Ga nu de scheermessen openen. Steek een keukenmesje via de bovenkant in de schelp en snijd langs de bovenzijde. Klap het scheermesje vervolgens open. Dep ze droog met wat keukenpapier: als ze te nat zijn, gaan ze koken in plaats van grillen en worden ze taai.
Gegrilde scheermessen van de barbecue
Besprenkel de geopende scheermessen met wat olijfolie en leg ze met de open kant direct op de bbq. Check na tien seconden of ze al grillstreepjes krijgen en keer ze dan om. Laat ze zo ook nog een paar seconden liggen.
De scheermessen zijn gaar als je het vocht in de schelp ziet bubbelen. Ze hoeven dus echt maar héél kort op de barbecue!
Dien de scheermessen op met nog wat lekkere olijfolie, peper, zout, de vinaigrette en wat fijngehakte peterselie. Knijp er eventueel nog wat partjes citroen over uit.
Meer vis van de barbecue:
- 3 x vis voor op de barbecue of grill
- Hoe kun je vis grillen zónder dat alles uit elkaar valt?
- Vis op z’n Aziatisch: gegrilde zalm met sticky tamarindesaus