Culy Homemade: falafel bowl met zoete aardappel en avocado
Deze falafel bowl is een stevig, vegetarisch hoofdgerecht waar je wel eventjes vol van zit. Rijk aan groenten, goede vetten en bovendien veel texturen en smaken. Van zo’n bowl word je blij!
Het leuke aan het idee van een falafel bowl, is dat je ‘m natuurlijk kunt vullen met wat je dan ook maar lekker vindt. Bovendien is het de ideale manier om kliekjes op te maken.
Wij vulden onze falafel bowls met zoete aardappelfrietjes en verse bladspinazie, maar je kunt bijvoorbeeld ook geroosterde worteltjes, blokjes pompoen, veldsla of komkommer toevoegen.
In plaats van couscous kun je ook quinoa, (bruine) rijst, parelgort of bulgur gebruiken. En voeg een handje noten of zaden toe, voor extra crunch.
Zo maak je deze falafel bowls
Maak eerst de zoete aardappelfrietjes. Verwarm de oven voor op 225 à 230 graden. Meng de reepjes zoete aardappel in een kom met wat zonnebloemolie en zout. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet ze tien minuten in de hete oven, draai ze dan om en laat ze nog 10 tot 15 minuten bakken. Tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Zet de temperatuur van de oven terug naar 180 graden voor de falafel. Laat eventueel de deur op een kier staan, dan koelt ‘ie sneller af.
Doe de couscous in een kom, verkruimel het bouillonblokje erover en giet er 200 ml gekookt water bij. Dek af met plasticfolie en laat tien minuten staan. Roer de couscous daarna los met een vork en doe de gehakte kruiden erbij.
Knijp de limoen uit over de rode kool en meng met een eetlepel olijfolie. Snuf zout erbij, omscheppen en wegzetten. De (paarse) kool wordt door het zuur van de limoen heel mooi roze.
Bak de falafel 5 tot 8 minuten in de hete oven, tot ze door en door warm zijn.
Ondertussen kun je de tahin-dressing maken. Meng de tahin met het knoflookpoeder, het zout en een scheutje water tot een vloeibare dressing. Klop het mooi los met een garde of een vork.
Als de falafel warm is, kun je de falafel bowls gaan opmaken. Doe van alle ingrediënten een schepje in je bowl en schik de avocado met wat sesamzaadjes erop. Leg de falafel-balletjes in het midden van de kom. Maak af met de dressing.