Culy Homemade: empanadas met gehakt en kip
Waarom zou je voor boterhammen gaan als je ook empanadas kunt eten? Deze Zuid-Amerikaanse snack eet je makkelijk uit het vuistje. Ideaal voor onderweg, de lunchpauze op je werk of om te serveren op een feestje. Olé!
We gebruiken kant-en-klaar bladerdeeg: da’s makkelijk en werkt prima voor deze empanadas. Haal de velletjes bladerdeeg van tevoren uit de diepvries, zodat ze kunnen ontdooien. Dan maken wij ondertussen twee vullingen: één pittige met rundvlees, ei en paprika en een romiger versie met kip en chorizo. Aan de slag!
Voor de rundvlees empanadas
Bak het gehakt goudbruin, breng op smaak met zout en peper, haal het uit de pan en schep het in een kom.
Bak in dezelfde pan de ui en paprika op laag vuur tot ze zacht zijn; een minuut of 10. Voeg de kruiden toe en laat die nog twee minuten meebakken. Schep dit mengsel bij het gehakt, meng goed en voeg ook de eieren toe. Breng op smaak met zout en peper.
Voor de vulling met kip en chorizo
Laat de chorizo zachtjes bakken in een koekenpan tot de olie vrijkomt. Voeg de ui toe en laat die zacht worden. Voeg de knoflook toe, evenals de kip, champignons en tijm. Laat goudbruin bakken en breng op smaak met wat zwarte peper.
Schep nu de bloem door het mengsel en laat twee minuutjes meebakken. Giet dan de bouillon erbij, leg een deksel op de pan en laat vijf minuutjes sudderen. Daarna meng je de crème fraîche en de gehakte peterselie erdoorheen.
Empanadas vouwen
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
Leg de velletjes bladerdeeg naast elkaar op een plaat of werkblad. Steek er met een koekjesvorm grote cirkels uit. Dit kan trouwens ook met een (martini)glas, waar je met een mesje omheen snijdt. Laat het stukje papier onder het deeg zitten als dat lukt; dan plakt het tenminste niet vast aan je werkblad.
Leg in elke cirkel twee tot drie theelepels van de vulling. Je hebt genoeg om er 12 met de gehaktvulling en 12 met het kip-chorizo-mengsel te maken. Maak de bovenste rand van het deeg met behulp van je vingertoppen nat met wat water en vouw de empanada daarna dicht. Door het water blijft het deeg beter plakken. Druk goed aan en druk daarna nog eens aan goed met een vork. Zo kan er in de oven geen vulling ontsnappen!
Bestrijk alle empanadas met de losgeklopte eidooier en prik er met een satéprikker een gaatje in, zodat er wat hete lucht uit kan ontsnappen in de oven.
Bak ze ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven op 180 graden, tot ze goudbruin zijn.
Meer Zuid-Amerikaans eten:
- Chili con carne met espresso en vijf soorten bonen
- Geroosterde pastinaak met simpele Mexicaanse mole en salsa
- Loaded veggie nachos met zelfgemaakte tortillachips