Culy Homemade: eendenborst met portsaus (en nog veel meer lekkers)
Wil je iemand écht blij maken? Serveer dan deze eendenborst met portsaus (en nog veel meer lekkers). Een gerecht met liefde.
Begin met de portsaus. Doe hiervoor de gevogeltefond en de port in een steelpannetje. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en voeg toe. Snijd een handvol dadels in stukjes en doe in het pannetje. Laat ongeveer 10 minuten op hoog vuur inkoken tot de saus tot een derde is gereduceerd.
Zet het vuur nu laag en laat verder inkoken. Je zult niet alle saus voor dit gerecht nodig hebben, maar de saus blijft zeker een weekje goed in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aardappeltjes in parten, leg in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Kruid met peper en zout en rits de takjes tijm eroverheen. Zet 20 minuten in de oven en rooster de aardappeltjes goudbruin en krokant.
Rasp de wortels en snijd mooi bij, en halveer ze vervolgens in de lengte. Doe hetzelfde bij de witlof. Gaar in een pannetje met wat boter tot de groenten zacht (maar niet té zacht) en gaar zijn.
Snijd de vetlaag van de eendenborsten kruislings in (niet helemaal door) met een scherp mes. Zet een koekenpan op hoog vuur, laat een paar minuten goed heet worden, en leg dan de eendenborsten met de vetkant naar beneden in de pan. Laat in ongeveer 5 tot 6 minuten mooi karamelliseren.
Draai het vlees dan om, zet het vuur lager en bak nog een paar minuten. Zo wordt de eend mooi rosé. Haal uit de pan, kruid met peper en zout en laat op een snijplank een paar minuten rusten op het aanrecht.
Snijd de eendenborst in mooie plakjes. Leg de aardappeltjes, wortel en witlof op het bord, daar bovenop de eendenborst en maak af met de portsaus.