Culy Homemade: easy geroosterde tomatensaus (voor over pasta)
Door deze video van Donal Skehan raakten we geïnspireerd en doken we de keuken in. Op het menu: een easy peasy geroosterde tomatensaus van geroosterde tomaten, ui, knoflook en balsamico uit de oven. Perfect voor over de pasta!
Het enige wat je moet hebben voor dit recept, is geduld. En veel zin in knoflook.
Zo maak je de makkelijke geroosterde tomatensaus
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de hele bol knoflook horizontaal doormidden, zodat je twee mooie helften krijgt waarin je alle teentjes ziet zitten. Halveer alle cherrytomaatjes. Snijd de sjalotten in kwarten (gooi de schil weg). Verdeel alles over een ovenschaal of braadslee (zorg dat je knoflook met de gesneden kant naar boven ligt).
Besprenkel met balsamico-azijn en olijfolie en kruid met peper en zout. Zet de schaal in de oven en rooster ongeveer 30 minuten op 200 graden. Check tussendoor of alles mooi roostert: misschien moet je het geheel af en toe omschudden. Na 30 minuten moet alles mooi gekarameliseerd zijn, de tomaten zacht en de knoflook zacht, zoet en goudbruin.
Als er een kwartier baktijd is verstreken, breng je een grote pan met gezouten water aan de kook. Kook hierin de pasta al dente volgens de aanwijzing op de verpakking.
Haal de ovenschaal uit de oven. Knijp in de twee knoflookhelften zodat alle zachte teentjes eruit komen (de schil gooi je weg). Prak met een vork alles tot een zachte puree. Giet er een paar lepels van het kookwater bij en prak nog even door. Voeg nu de Parmezaanse kaas en de gescheurde basilicumblaadjes toe en meng goed.
Giet de pasta af, laat uitlekken en voeg dan toe aan de tomatensaus in de ovenschaal. Garneer eventueel met extra Parmezaanse kaas.