Culy Homemade: compost cookies à la Milkbar in NY (met koffie en chips!)
Deze compost cookies zijn onze favoriete koekjes ter wereld. En waarschijnlijk ook de meest ondeugende: er gaan niet alleen chocolate chips in, maar onder andere ook pretzels, chips (!), gemalen koffie en – omdat we er zin in hadden – marshmallows.
Compost cookies zijn in Amerika genadeloos populair. Dat is ook niet zo gek, als je bedenkt dat ze een creatie zijn van Christina Tosi, patisserie-chef van Milkbar in New York. Zeg maar het zoete zusje van Momofuku.
Check ook zéker even aflevering 1 van Chef’s Table: Pastry op Netflix voor meer over Milkbar en Christina Tosi.
Culy’s Nancy toog onlangs naar New York, proefde deze koekjes (oké, misschien heel veel van deze koekjes) en kan nu nooit meer een ‘gewone’ chocolate chip cookie eten. Maar ja, NY is zo ver weg. Daarom dit recept, met onze interpretatie van de compost cookies van Milkbar. Hoef je niet zo ver te vliegen.
In de compost cookies van Milkbar gaan trouwens ook nog graham crackers en butterscotch chips. Best lastig verkrijgbaar in Nederland. Die hebben we daarom vervangen door marshmallows. En mocht je geen kleine pretzels kunnen vinden, dan kun je ook een partymix kopen en de pretzels ertussenuit vissen. Geen kracht voor? Koop zoute sticks en breek ze in stukjes. Tadaa.
Zo maak je deze compost cookies
Doe de zachte boter met de twee soorten suiker in de kom van je mixer en mix erop los. We willen een super fluffy mengsel, dus laat je mixer gerust 5 minuten z’n gang gaan.
Meng ondertussen de bloem met de baking soda en een snuf zout. Zet opzij.
Doe het vanille-extract en de eieren bij de boter en suiker en laat een minuutje goed mixen. Zet je mixer daarna op de laagste stand en voeg de bloem voorzichtig toe. Meng de bloem er zo snel mogelijk doorheen en laat niet te lang mixen. Anders worden je cookies taai.
Voeg dan de chocolate chips, de havermout en de gemalen koffie toe en laat de mixer draaien tot alles goed is gemengd.
Next step (en die is leuheuk!): de chips, pretzels en marshmallows mogen erbij. Zet je mixer aan en laat kort mengen, zodat er nog stukjes van de chips en pretzels zichtbaar zijn.
Zet een bakplaat met bakpapier klaar (tip: eentje die in de koelkast past) en schep met een ijsschep (of twee eetlepels) mooie ronde bollen van het koekjesdeeg. Die leg je naast elkaar op de bakplaat.
Zet de bakplaat vervolgens minstens een uur (tot maximaal een week) in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat je cookies niet uitlopen in de oven.
Haal na een uur (of langer) de koekjes uit de koelkast. Zet ze in een voorverwarmde oven op 175 graden. Laat de compost cookies 18 minuten bakken, tot ze goudbruin zijn.
Als ze uit de oven komen, zullen ze nog heel zacht zijn, maar tijdens het afkoelen worden ze nog iets knapperig (en blijven ze in het midden lekker chewy!).