Culy Homemade: chocolademousse met hazelnoten-praliné
We vermaken ons deze winter opperbest met Nigel Slater’s boek The Christmas Chronicles (een winterdagboek waarin hij beschrijft wat hij elke dag kookt, van november tot februari). Één van de fantastische recepten in het boek: deze chocolademousse met hazelnoten-praliné.
Chocolademousse maken is helemaal niet zo moeilijk. En de bonus: het is ontzettend leuk om te doen. Chocolade smelten, eiwitten voorzichtig door de chocolade spatelen totdat je een fluffy mengsel hebt… daar gaat je hart vanzelf van jubelen.
Extra leuk: we maken er een hazelnoten-praliné bij. Dat zorgt voor een fijne crunch, als tegenhanger van de romige mousse.
Nigel Slater maakt deze chocolademousse in één grote kom, wij verdelen ‘m over zes kleinere bakjes. Maar je kunt natuurlijk ook voor die grote bak gaan. Iedereen een lepel en scheppen maar!
Zo maak je deze chocolademousse met hazelnoten-praliné
Smelt de chocolade voor de chocolademousse au bain marie. Zet de boter alvast klaar.
Scheid de eieren, doe de eiwitten in een grote kom en zet de eidooiers apart. Klop de eiwitten met een mixer tot ze net niet stijf zijn.
Als de chocolade gesmolten is, roer je de boter erdoorheen. Volg met de hete espresso.
Roer dan de eidooiers door het chocolademengsel. Doe dit snel en krachtig, tot ze helemaal zijn gemengd.
Daarna kun je ook de eiwitten voorzichtig mengen met de chocolade, tot een luchtige chocolademousse.
Schep de mousse in 6 schaaltjes, dek ze af met huishoudfolie en zet ze minstens 4 uur in de koelkast, om op te stijven.
Voor de hazelnoten-praliné
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Voeg de suiker toe aan de warme pan en laat rustig smelten. Als de suiker helemaal is gesmolten en ook een goudbruine kleur heeft, giet je het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat, om uit te harden.
Hak dat prachtige ding daarna helemaal aan gruzelementen. Dek de plak af met een velletje bakpapier en sla erop los met een deegroller. Ja, we hebben hier een gevalletje kill your darlings. Maar het zal het waard zijn.
Smelt daarna de overige 100 gram chocolade en giet die over de opgesteven chocolademousse. Strooi de flinters hazelnoten-praliné eroverheen en zet terug in de koelkast, tot de chocolade bovenop ook is uitgehard (dat duurt een paar minuten). En dig in!