Culy Homemade: Chinese nasi goreng met kip, spek en groente
Deze Chinese nasi goreng, geïnspireerd op een recept van The Dumpling Sisters, is al een tijdlang een van onze favoriete maaltijden voor doordeweeks. Maak ‘m met de restjes uit je groentela of wat je dan ook maar lekker vindt.
Het geheim van een goede gebakken rijst zit ‘m in de rijst. De beste variant maak je met rijst die al van tevoren is gekookt en goed is afgekoeld, liefst al de dag van tevoren. Heb je hier geen tijd voor, spreid de warme nasi dan uit op een bakplaat en zet die even in de koelkast.
Nog een geheim is een glaasje koud water naast je wok. Als je hier af en toe wat van toevoegt, wordt je gebakken rijst ultiem fluffy. En da’s precies wat we willen!
Chinese nasi goreng met kip, spek en groente
Bak eerst de eieren. Voeg ze toe aan een ingevette wok op middelhoog vuur en roer ze los; je wil eigenlijk een soort roerei. Als het ei gaar is, schep je het uit de wok in een kom.
Veeg de wok schoon met een stukje keukenpapier, voeg nog wat olie toe en bak de wortel een minuutje. Voeg een scheutje water toe en leg een deksel op je wok. Laat dit 2-3 minuten stomen en haal de deksel eraf.
Doe de doperwten erbij en leg de deksel weer op de wok. Laat ze 2 minuutjes meestomen en schep alles uit de wok in een kom.
Bak nu de kip in een beetje olie. Zodra de kip gaar is, voeg je de spekreepjes toe en laat je die mooi knapperig bakken. Voeg hieraan ook de gember en de knoflook toe en laat die een minuutje meebakken.
Doe de rijst bij het vlees in de wok en schep goed door. Voeg een beetje water toe om te voorkomen dat de rijst aan de wok gaat plakken. Breng op smaak met de sojasaus en suiker en voeg dan ook het ei, doperwten en wortel toe. Schep door en laat een minuutje bakken. Garneer met de bosuitjes en wat peper.
Eet je Chinese nasi goreng met wat hot sauce zoals sriracha en eventueel wat zoetzure komkommer.