Culy Homemade: chili-limoenvis met maiscrème en bimi
Deze chili-limoenvis met maiscrème en bimi behoort tot de categorie makkelijke recepten voor doordeweeks. Yes! Alles wat lekker is, komt samen op je bord: zoet, zout, zuur, vet, pittig…
Je kunt de chili-limoenvis in principe met elke vissoort maken. Of zelfs met garnalen. Toch raden we een lekker witvisje aan, zoals kabeljauw, griet, schol of heek. Wij gebruikten zeebaars. Lekker met een snelle maïscrème en gebakken bimi!
In plaats van bimi (ook wel bekend als aspergebroccoli of broccolini) kun je ook groene asperges of broccoli gebruiken. Het gerechtje is zelfs lekker met wat gebakken kousenband met knoflook.
Zo maak je deze chili-limoenvis
Meng eerst alle specerijen voor de chili rub. Zet opzij.
Halveer de dikkere stronkjes bimi. Verhit een koekenpan op halfhoog vuur, giet er een scheutje olie in en schroei de bimi. Gaat het hard, maar is de bimi nog niet beetgaar? Voeg dan wat water toe aan de pan en leg er een deksel op. Zo zal de bimi verder gaar stomen.
Als de bimi bijna gaar is, voeg je de plakjes knoflook toe. Laat die nog kort even mee bakken, voor de smaak.
Breng ondertussen de maiskorrels in een pannetje aan de kook met een groot glas water, een flinke klont boter en een snufje gedroogde chilipeper. Als de maiskorrels zacht zijn (en dat is al snel), verplaats je ze naar een keukenmachine of blender. Maal ze tot een gladde maïspuree. Hoe glad, hangt helemaal af van je smaak. Een grovere puree kan net zo lekker zijn.
Dep de visfilets droog met keukenpapier. Wrijf de vis daarna aan beide kanten in met het chili-mengsel. Masseer daarna wat olie in de vis, aan beide kanten.
Verhit een ruime koekenpan met anti-aanbaklaag op medium tot laag vuur. Voeg wat olie toe en leg de visfilets erin, eerst op de kant met de huid. Zodra de vis loslaat van de pan, kun je de filets omdraaien. Laat ze op die kant nog een minuut of 3 bakken, tot ze gaar zijn.
Pak er een klein steelpannetje bij en smelt daarin de boter met een eetlepel olijfolie. Voeg de geraspte limoenschil en het sap toe en roer goed door.
Maak de borden op: schep eerst wat maiscrème op het bord en leg daar de vis op. Plaats de bimi aan weerszijden van de vis. Bestrooi de vis met wat grof zeezout en ringetjes rode chilipeper. Druppel tot slot de limoenboter over het gerecht.