Culy Homemade: banana chocolate chunk cookies
Deze banana chocolate chunk cookies zijn zo absurd lekker, dat je meteen een dubbele batch wil maken en deze koekjes wil uitdelen aan al je vrienden, collega’s, familie en… jezelf. Vooral aan jezelf.
Je kunt met de vulling van de koekjes goed variëren. Wij gebruikten 72 % pure chocolade en pecannoten, maar probeer ook eens melkchocolade en walnoten.
Tip: wil je niet alle koekjes in één keer bakken? Zet dan een van de bakplaten in de vriezer, laat bevriezen en bewaar de ‘balletjes’ koek vervolgens in de vriezer (dat kan zeker 1-2 maanden). Je kunt ze dan later afbakken (houd dan een paar minuten langere baktijd aan).
Chocolate chip
Chocolate chip cookies kent iedereen. Wanneer je er eentje neemt, weet je zeker dat er meerdere zullen volgen. Sterk verhaal: een diëtiste en docente in voeding genaamd Ruth Graves Wakefield ontdekte dit recept. Zij opende een lodge gelegen tussen Boston en New York waar zij haar eigenhandig klaargemaakte gerechten serveerde aan passerende toeristen.
Het was eigenlijk niet de bedoeling dat zij ooit pure chocolade ging gebruiken in haar koekjes, maar dit pakte nèt even anders uit. En daar is de chocolate chip heaven bij gestart. Wij zijn Ruth eeuwig dankbaar en zo zie je maar weer: foutjes mogen gemaakt worden.
Er bestaan inmiddels eindeloos veel variaties op deze koekjes. Probeer daarom vooral deze banana chocolate chunk cookies een keertje uit. En zorg voor een slotje op je koektrommel. You’ll need it.
Het recept voor de banana chocolate chunk cookies
Verwarm je oven voor op 190 graden. Meng de bloem, zout en baking soda in kom en zet opzij.
Mix de zachte boter en twee soorten suiker met een (hand)mixer tot romig. Mix op lage snelheid het ei en vanille-extract erdoorheen. Prak de rijpe banaan fijn en voeg toe. Mix vervolgens het bloemmengsel erdoorheen, totdat alles goed is gemengd. Roer tot slot de havermout, stukjes chocolade en noten erdoorheen.
Maak van het koekjesbeslag met een ijslepel 20 koekjes, verdeeld over 2 met bakpapier beklede bakplaten. Zorg voor voldoende ruimte tussen de koekjes, want ze lopen nog uit!
Bak de banana chocolate chunk cookies in de oven, 14-15 minuten op 190 graden. Keer de bakplaten halverwege, zodat alle koekjes gelijkmatig bruin worden. Zodra de koekjes goudbruin zijn, zijn ze klaar. Laat afkoelen op een rekje.
Meer koekjes recepten:
- Pindakaaskoekjes met stukjes chocolade
- Deense koekjes met drop en cranberry’s
- Havermoutkoekjes met maar 3 ingrediënten