Culy Basics: pasta pizzaiola van Karin Luiten
Met haar nieuwe boek ‘Wereldgerechten’ bewijst Karin Luiten voor de twintigste (!) keer dat koken zonder pakjes en zakjes alleen maar voordelen heeft. Dit keer rijken haar recepten van Spanje tot Nigeria en Mexico. Wij mogen haar recept voor een makkelijke pasta pizzaiola alvast met je delen.
Karin over de pasta pizzaiola
Karin: “Pizzaiola verwijst naar ‘de saus zoals de pizzabakster zou doen’. Tomatensaus natuurlijk. Spaghetti is een klassieker, maar gehaktballetjes in tomatensaus passen bij elke soort pasta die je wilt. Om het nog pizza-achtiger te maken, doe ik er ook mozzarella en basilicum door.
Ik maak de pasta met creste di gallo (‘hanenkammen’), een soort grote maracroni met een vrolijk ribbelrandje – sprekend een hanenkam, inderdaad. Kleintjes heten galletti. Te koop in Italiaanse winkels en online. Maar met gewone penne, fusilli of spaghetti kan het natuurlijk ook.”
5 vragen aan Karin Luiten: ‘Nóóit voorgemalen peper uit zo’n busje nemen, dat smaakt naar stof’
Pasta pizzaiola met gehaktballetjes van Karin Luiten
- Haal de mozzarella alvast uit de koelkast.
- Voor de gehaktballetjes: Doe alle ingrediënten in een kom en kneed goed door elkaar. Draai er kleine balletjes van (± 20-25 stuks).
- Zet alvast een pan water met zout op voor de pasta.
- Snij de courgette in blokjes en de paprika in korte, dunne reepjes.
- Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan en bak eerst de gehaktballetjes rondom bruin en halfgaar (± 3 minuten). Haal uit de pan en bewaar op een bord.
- Voeg nu de paprika en courgette toe aan de pan, pers de knoflook erboven uit en roerbak 3 minuten.
- Giet het pak tomaten erbij, plus zout, peper en een snuf cayennepeper. Hak de basilicum grof en doe de helft erbij. Ook de ballen mogen weer terug in de pan. Laat onder een deksel zachtjes 10 minuten sudderen.
- Intussen mag de pasta in het kokende water.
- Snij de mozzarella alvast in stukjes.
- Giet de gare pasta af en meng samen met de mozzarella door de saus met ballen.
- Strooi de rest van de basilicum erover en serveer.
Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes is nu (online) te koop.