Croissant-shakshuka uit de oven (en de beste shakshuka-kruidenmix)
Wil je tijdens de (paas)brunch al je tafelgasten omver blazen? Dan is deze croissant-shakshuka het antwoord. In de basis hetzelfde als de shakshuka die je al kent, maar dan uit de oven en met boterige flaky croissants inclusief de beste mix van shakshuka-kruiden!
Ingrediënten
Voor 2 à 3 personen:- 2 eetlepels olijfolie
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geraspt
- 1 rode paprika, in blokjes
- 1 eetlepel shakshuka kruidenmix
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 800 gram tomatenblokjes
- 3 eieren
- 3 grote croissants
- 120 gram feta, verkruimeld
- Koriander, vers
Voor de shakshuka-kruiden:
- 1 eetlepel gemalen koriander
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel karwijzaadjes (optioneel)
- 1 theelepel lichtbruine basterdsuiker
Benodigdheden:
- Ovenschaal van ~ 37×28
Wat is een croissant-shakshuka?
Waarom niet shakshuka uit de pan serveren met een croissantje ernaast? Waarom wel, denken we dan op de Culy-redactie. Want deze croissant-shakshuka uit de oven ziet er gewoon te gek uit.
Nog niet helemaal overtuigd? Omdat het brunchgerecht na het bereiden van de saus de oven in gaat, hoef je er daarna niets meer aan te doen. Dat maakt dit recept ideaal voor een drukke ochtend waarop je een grote (paas)brunch moet voorbereiden. De saus voor de shakshuka kun je zelfs de dag van tevoren al bereiden!
Shakshuka-kruiden maken
Een goede shakshuka maak je met de juiste kruidenmix. Maar wat is het perfecte mengsel van shakshuka-kruiden? In de supermarkt kun je diverse kruidenmixen vinden voor allerlei soorten gerechten. Denk aan tacokruiden, gehaktkruiden en dus ook shakshuka-kruiden (dat geeft wel aan hoe populair dit gerecht is geworden!). Maar de lekkerste kruiden en specerijenmixen maak je zelf, met versgemalen specerijen.
Voor een goede shakshuka-kruidenmix heb je niet veel nodig. De basis bestaat uit gemalen komijn en korianderzaadjes. Hier voegen we graag gerookt paprikapoeder aan toe, om de paprikasmaak te versterken en iets rokerigs toe te voegen. Ook gaat er een schepje kaneel en eventueel nog karwijzaad in. Lichtbruine suiker brengt de saus in balans en helpt met het zuur van de tomaten.
Croissant-shakshuka uit de oven: recept
- Meng alle ingrediënten voor de shakshuka-kruiden in een kom. Schep het in een potje dat je goed kunt afsluiten en bewaar op een donkere plek.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan. Voeg de gesnipperde rode ui toe en bak die in 5 minuten glazig. Doe er daarna de geraspte knoflook, blokjes paprika en 1 eetlepel shakshuka-kruiden bij en bak tot de paprika zacht is.
- Roer de tomatenpuree erdoorheen en bak 1 minuut, tot ‘ie van kleur verandert. Doe daarna de tomatenblokjes erbij en roer kort. Leg de deksel op de pan en laat de saus 15 minuten pruttelen op laag vuur.
- Giet de saus in een ovenschaal en doe de croissants erin. Voeg daar de eieren tussen en verkruimel de feta eroverheen.
- Zet de croissant-shakshuka 25 minuten in de oven of tot de eieren gaar zijn (naar wens). Haal de shakshuka uit de oven, bestrooi met verse koriander en een snuf sumak en serveer direct.
De lekkerste recepten voor de brunch uit de oven:
- Een makkelijk ontbijtrecept dat je kunt maken samen met kinderen: reuze American pancake van de bakplaat
- Minstens even lekker als zo’n exemplaartje van de bakker: gigantische amandelcroissant van de bakplaat
- Een laagjestaart van soezendeeg, banketbakkersroom en ganache: de eclairtaart van je dromen