Culy Homemade: crispy hot honey à la Momofuku
Bij Momofuku zijn ze op het geniale idee gekomen om twee favorieten samen te brengen: crispy chili oil én hot honey. Door de honing wordt de hitte van de pepers wat milder zonder dat het chili-aroma verloren gaat. De Chili Crunch Hot Honey wordt binnenkort gelanceerd in Amerika, maar daarop wilden wij niet wachten. We hebben dan ook nú al onze eigen versie gemaakt en kunnen je verzekeren: dit wordt je nieuwe favoriete topping. Maak kennis met crispy hot honey à la Momofuku.
En waarmee combineer je dit goedje dan? Da’s makkelijk: de crispy hot honey is namelijk lekker op alles. Wij vinden ‘m vooral goed op pizza, gefrituurde kip, bij een kaasplankje en zelfs op een bolletje roomijs. Let maar op: als je de smaak eenmaal te pakken hebt, drizzle je de crispy hot honey overal op.
Alles over hot honey: de trend uit Amerika (die stiekem uit Brazilië komt)
Zo maak je de crispy hot honey
Verhit de zonnebloemolie in een sauspannetje tot 180 graden. Voeg de sjalot, knoflook, champignon en een snuf zout toe aan de hete olie en laat goudbruin worden op laag vuur gedurende 15 minuten. Houd de pan goed in de gaten en roer af en toe.
Zeef de sjalot, knoflook en champignon uit de olie en zet de uitgelekte ingrediënten opzij. Meng in een hittebestendige kom de chilivlokken, kokosbloesemsuiker en sesamzaadjes. Giet de hete olie over het mengsel en roer goed. Zet ook deze opzij.
Voeg de sjalot, knoflook en champignon opnieuw toe aan de lege pan en bak krokant, zo’n 3 minuten. Zijn ze bruin van kleur en knapperig van textuur? Verwijder ze dan uit de pan en laat afkoelen.
Breng de honing samen met het oliemengsel aan de kook in dezelfde pan. Haal van het vuur zodra het chili-honingmengsel begint te koken. Laat afkoelen en voeg daarna de knapperige sjalot, knoflook en champignon toe.
Serveer de crispy hot honey bij (gefrituurde) kip, zalm, pannenkoeken, door een dressing of op een ijsje (ja echt!).
Nog meer hete sausjes?
- Culy Basics: zelf crispy chili oil maken (Chinese krokante chili-olie)
- Culy Basics: zelf harissa maken (heel makkelijk!)
- Culy Homemade: salsa macha (Mexicaanse chili-olie met pinda’s)