Crème fraîche ijs met geroosterde Balsamico-aardbeien
De aardbeien liggen weer in de winkels en dat betekent het begin van het voorjaar. Wij lusten er wel pap van – spreekwoordelijk dan, want aardbeienpap klinkt dan weer niet zo lekker. Wel kun je met aardbeien veel kanten op! Wist je bijvoorbeeld dat de combinatie van crème fraîche, aardbeien en Balsamicoazijn hemels is? Oordeel zelf na het maken van het recept.
Dit recept komt van Aniek Keijsers van de blog Flourgirl. Een blog vol zoete recepten waarbij het water je in de mond loopt. Zoals ‘brown butter, cinnamon and espresso weave bread’, genoeg gezegd. Met dit recept voor crème fraîche ijs en geroosterde Balsamico-aardbeien wordt je zoete trek ook meer dan goed gestild.
Dit recept komt ook terug in het boek IJs & co (uitgeverij Good Cook).
Zo maak je de Balsamico-aardbeien
Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Was de aardbeien, snijd ze in vieren en doe ze in een ovenschaal. Meng de suiker en balsamico azijn er doorheen en zet 20-30 minuten in de oven.
Laat afkoelen en pureer vervolgens in een blender. Giet door een fijne zeef om de pitjes van de aardbeien te verwijderen en zet in de koelkast tot gebruik.
Zo maak je het ijs
Doe blokjes ijs in een grote kom en giet er water bij tot het ijs bijna onder staat. Doe de melk, slagroom, suiker, vanille en zout in een pannetje. Verwarm op middelhoog vuur tot net tegen de kook aan.
Klop de eidooiers los in een hittebestendige kom. Giet de warme melk al roerend bij de eidooiers om deze te temperen.
Schenk alles weer terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel totdat de room 80ºC is, of dikker wordt.
Giet door een zeef in een kom en zet de kom op het ijs bad en laat afkoelen.
Zodra het is afgekoeld roer je de crème fraîche los met het citroensap en giet je, al roerend, beetje bij beetje de ijsbasis erbij tot een glad geheel.
Dek af en zet daarna minimaal 4 uur (maar liever een hele nacht) in de koelkast.
Giet je ijsmengsel in je ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine.
Schep het ijs in een bak en schep er zo veel balsamico aardbeien doorheen als gewenst.
Serveer met de overgebleven balsamico saus.
Lekker bij ijs: Wentelteefjes (maak de lekkerste ooit met dit easy stappenplan)