Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 8 dec 2024
Leestijd: 2 minuten

Feestelijke crème brûlée-taart met kaneel en poedersuiker

Niets is zo lekker als een good old crème brûlée, alhoewel: deze crème brûlée-taart is misschien wel de overtreffende trap. Een heerlijk recept voor de feestdagen dat je stiekem het hele jaar door wil maken…

Het lijkt misschien even een werkje, maar als je eenmaal bezig bent zul je verbaasd zijn over de gemakkelijkheid van dit recept.

Het brosse deeg is heerlijk en dient als perfecte drager van de romige custard die we speciaal voor de feestdagen extra kruidig maken. Als dat niet smullen wordt!

Creme Brulee taart
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Recept: crème brûlée-taart

  1. Snijd de ijskoude roomboter in kleine blokjes.
  2. Mix de boterblokjes en het bloem door elkaar in een keukenmachine tot er een kruimeldeeg ontstaat.
  3. Voeg de poedersuiker, de eidooier, een snufje zout en een eetlepel ijskoud water toe. Mix kort tot het een samenhangend deeg wordt en rol tot een bal. Dek af en leg voor tenminste 30 minuten in de koelkast.
  4. Maak ondertussen de vulling. Schenk de slagroom, volle melk en het vanillearoma in een pan en verwarm. Roer er de kaneel en de speculaaskruiden door.
  5. Mix in een aparte kom de eidooiers, een snufje zout en de lichte basterdsuiker door elkaar. Schenk al roerend het warme room-/melkmengsel op de eidooiers en de suiker.
  6. Giet het geheel in een maatbeker en zet opzij.
  7. Haal het deeg voor de crème brûlée-taart uit de koelkast en rol het uit tot een gelijkmatige plak van ongeveer een halve centimeter dik.
  8. Vet een springvorm van 20 centimeter in met wat roomboter en een dun laagje bloem. Klop het overtollige bloem uit het blik.
  9. Bekleed het bakblik met het deeg en druk goed aan in alle hoekjes.
  10. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de taartbodem met bakbonen of rijst. Bak 25 minuten in de oven op 180 graden. Verwijder het bakpapier en de bonen en bak 5 minuten zodat het deeg kleurt.
  11. Verlaag de temperatuur naar 140 graden en schenk voorzichtig de custard op de taartbodem. Bak 1 uur en laat vervolgens compleet afkoelen op kamertemperatuur.
  12. Bestrooi de taart voor het serveren met een laagje kristalsuiker en gebruik een brander om de suiker te karameliseren.
  13. Serveer de crème brûlée taart eventueel met extra poedersuiker.

Hier kun je je crème brûlée-brander ook voor inzetten

Creme Brulee taart
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer Kerstrecepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.