Speciaal voor Valentijnsdag: een crème brûlée XXL (om te delen)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fcreme-brulee-xxl-5.jpg)
Wat is er nou beter dan crème brûlée? Méér crème brûlée natuurlijk! Wij gebruiken Valentijnsdag als excuus om dit klassieke nagerecht in een XXL-variant te maken. Maar het is ook een fantastische showstopper om een etentje met vrienden mee af te sluiten. Geef iedereen een lepel en… dig in!
Ingrediënten
Voor een crème brûlée XXL:- 700 ml slagroom
- 1 eetlepel vanillepasta of vanille-extract
- 100 gram kristalsuiker, plus 3 extra eetlepels
- 8 grote eidooiers
- Snuf grof zeezout
- Een crème brûlée-brander
We moeten bekennen dat we meestal lichtelijk teleurgesteld worden bij het zien van een portie crème brûlée. Niet omdat het niet lekker is, maar juist omdat we altijd méér willen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fcreme-brulee-xxl-3.jpg)
Thuis kun je gelukkig schaamteloos je portiegrootte aanpassen en dus gebruiken we voor dit crème brûlée-recept van Bon Appétit de grootste crème brûlée-vorm die we konden vinden.
En of je het nou voor je lief maakt of voor jezelf, maakt natuurlijk helemaal niets uit. Zelfliefde is ook liefde!
Het fijne aan dit crème brûlée-recept is dat de custard tot 3 dagen van tevoren kan worden gebakken. Dek het af en bewaar in de koelkast. Dep vlak voor het serveren voorzichtig eventuele condens van het oppervlak met een keukenpapiertje en karamelliseer de suikerlaag ter plekke.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fcreme-brulee-xxl-1.jpg)
Crème brûlée-recept XXL
- Plaats een rooster in het midden van de oven en verwarm deze voor op 165 graden.
- Breng een grote pan met water aan de kook (dit is voor het waterbad). Zet een keramische of glazen ovenschaal van 2 liter of een metalen bakvorm (een ronde of vierkante van 20 centimeter werkt goed) in een grotere ovenschaal of braadslede van 33×23 centimeter.
- Verhit in een middelgrote pan op middelhoog vuur de slagroom, 1 eetlepel vanillepasta of vanille-extract en de kristalsuiker, terwijl je regelmatig roert tot de suiker is opgelost
- Klop in een kom de eidooiers en het zout los.
- Giet langzaam het roommengsel erbij terwijl je constant blijft kloppen tot alles goed gemengd is.
- Zeef de custard door een fijne zeef in de ovenschaal van 20 cm. Als er veel luchtbellen zijn, prik ze dan door met een satéprikker of eetstokje.
- Giet het kokende water in de grote ovenschaal tot halverwege de zijkanten van de kleinere ovenschaal.
- Zet voorzichtig in de oven. Bak de custard 35 – 40 minuten, tot de randen stevig zijn maar het midden nog licht wiebelt als gelei. De custard zal verder opstijven na het bakken. (Tip: gebruik je een metalen bakvorm, controleer dan eerder, want de baktijd zal korter zijn.)
- Haal de custard direct uit het waterbad (voorkom dat er water in komt) en laat minstens 4 uur afkoelen in de koelkast tot hij stevig is.
- Bestrooi de custard gelijkmatig met de resterende eetlepels kristalsuiker. Gebruik een brander en beweeg in cirkelvormige bewegingen totdat de suiker smelt en diep amberkleurig wordt. Je wilt een dunne, gladde korst die breekt wanneer je hem aanraakt. Serveer direct of zet maximaal 30 minuten in de koelkast.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fcreme-brulee-xxl-6.jpg)
Meer valentijnsrecepten:
- Doen: deze roze fortune cookies maken voor je moppie
- Tonijn tataki met snelle ponzu, een liefdevol recept
- Het ultieme recept voor kippenbouten met granaatappel (voor Valentijnsdag)