Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: crème brûlée-donuts (voor de échte zoetekauw)

Je hebt donuts én je hebt donuts in de overtreffende trap. Deze crème brûlée-donuts (jaja!) zijn gevuld met een goddelijke custard en hebben een fantastisch knapperig suikerlaagje waardoor je niet wil stoppen met eten.

Hoewel de Amerikanen het donuts noemen, zijn deze baksels in Nederland bekender als Berlinerbol. Hoe je ze ook noemt: dat ze overheerlijk zijn, is een feit.

Dit is een bakrecept voor de ambitieuzere thuiskoks onder ons, maar heb je wel zin om je tanden te zetten in een bakproject, dan is dit echt de moeite waard!

Dit zijn crème brûlée donuts (met een krokant suikerlaagje!)

crème brûlée donuts

Recept: crème brûlée-donuts maken

Voor de donuts

  1. Meng voor het donutdeeg de bloem, de gist en het zout door elkaar heen met een mixer. Zorg ervoor dat het zout en het gist in eerste instantie elkaar niet direct aanraken.
  2. Voeg de eieren en de melk toe aan de bloem en mix het geheel enkele minuten op een lage stand tot het een soepel deeg is dat automatisch een gladde bal vormt. Wanneer je deeg te plakkerig blijft, kun je een extra eetlepel bloem toevoegen.
  3. Snijd de roomboter in blokjes en voeg ze één voor één toe aan het deeg. Pas wanneer het eerste blokje boter is opgenomen in het deeg, voeg je het volgende toe, net zolang tot alle boter op is.
  4. Haal het deeg uit de mengkom en vorm het tot een bal. Leg in een kom en dek af. Laat het donutdeeg 4 tot 8 uur rijzen op kamertemperatuur of zet het een nacht in de koelkast.
  5. Rol de bol uit tot een plak van ongeveer 2 centimeter dik. Ga snel te werk, want zodra het deeg te warm wordt, is het moeilijk te bewerken.
  6. Steek met een ring van circa 8 centimeter breed zoveel mogelijk cirkels uit het deeg. Leg iedere deegschijf op een klein stukje bakpapier.
  7. Dek af met plasticfolie en laat 60 minuten rijzen.
  8. Verhit een pan met zonnebloemolie tot 170 graden Celsius. Zorg dat de donuts voldoende ruimte hebben en bak ze circa 3 minuten per kant.
  9. Laat uitlekken op keukenpapier en steek met de achterkant van de pollepel een gaatje aan de zijkant, zodat je ze later makkelijk kunt vullen.
crème brûlée donuts
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Voor de custard

  1. Leg de gelatine in een bakje met koud water.
  2. Breng 450 gram volle melk met 50 gram suiker aan de kook.
  3. Snijd het vanillestokje open, schraap de vanille eruit en voeg zowel het stokje als de vanillemerg toe aan de melk.
  4. Roer de rest van de melk, de overige suiker, het custardpoeder, de eidooiers en het zout door elkaar heen tot een glad papje.
  5. Verwijder het vanillestokje zodra de melk kookt en giet een klein beetje van de warme melk over het koude custardmengsel terwijl je flink roert.
  6. Voeg vervolgens de rest van de warme melk toe en laat het geheel 2 minuten zachtjes doorkoken en indikken.
  7. Knijp de gelatine uit en roer het door de custard heen. Laat volledig afkoelen in de koelkast en schenk in een spuitzak.
  8. Spuit de donuts vol met de custard uit de spuitzak.
crème brûlée donuts
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Voor het suikerlaagje van de crème brûlée-donuts

  1. Doe de suiker en het water in een pannetje.
  2. Zet op medium-hoog vuur, breng aan de kook en laat 4 minuten doorkoken.
  3. Draai vervolgens het vuur laag en laat bubbelen tot het een karamelkleur krijgt.
  4. Zet van het vuur en doop de bovenkant van de donuts heel voorzichtig in de karamel. Pas op met de kokende hete karamel: het beste kun je dit met een keukentang doen
  5. Laat de crème brûlée-donuts afkoelen en serveer direct. Gefeliciteerd, het is je gelukt!
crème brûlée donuts
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer bakrecepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.