Culy Homemade: de beroemde Crack Pie van Milkbar in NY (leuk voor Halloween!)
Bij Milkbar in New York (het zoete zusje van Momofuku) noemen ze deze taart Crack Pie: een grappige verwijzing naar het idee dat deze taart net zo verslavend zou zijn als… nou ja, crack dus. Qua smaak zou je ‘m kunnen vergelijken met een ontzettende lekkere boterkoek meets havermoutcookie. Het is echt zo’n taart die je minstens één keer in je leven zou moeten proeven.
Het leuke aan dit recept vinden we dat er eigenlijk alleen maar boter en suiker in lijkt te gaan (véél boter en suiker…), maar dat die ingrediënten samen tóch iets opleveren dat je nog niet eerder hebt geproefd. Het zijn simpele ingrediënten en bedenkster Christina Tosi kwam op het idee voor deze taart toen ze iets moest bakken met een nagenoeg lege keuken.
Misschien weet je niet zo goed hoe je aan melkpoeder moet komen. Onze tip: ga voor koffiecreamer. Die vind je in elke supermarkt.
En omdat we een taart als Crack Pie qua thematiek wel bij Halloween vinden passen, maken we er tot slot nog een spooky Halloween-gezichtje op met poedersuiker en een sjabloon. Maar dat hoeft natuurlijk niet per se. Nee zeg.
Zo maak je de Crack Pie van Milkbar
Verwarm de oven voor op 175 graden en zet een bakplaat met bakpapier neer.
Voor de taartbodem bakken we eerst een enorme koek. Dat lees je goed: een enorme koek. Mix daarvoor eerst de boter en de suikers in een staande mixer tot een zacht en romig geheel.
Doe de bloem, havermout, baking soda, bakpoeder en het zout erbij en meng. Mix tot slot het ei goed door het koekjesbeslag.
Verdeel het koekjesbeslag over de bakplaat en spreid uit tot een laag van gelijke dikte. Of je een ronde koek maakt of een rechthoekige, maakt niet uit: we verkruimelen de koek straks toch helemaal.
Bak de koek ongeveer 14 minuten in de voorverwarmde oven, tot ‘ie goudbruin is. Laat ‘m daarna helemaal afkoelen. Laat de oven aanstaan voor straks.
Zo maak je de taartbodem
Zet alvast een taartvorm klaar en vet ‘m in met een klein beetje boter.
Verkruimel de afgekoelde koekbodem in de kom van een staande mixer. Voeg de bruine suiker en het zout toe en giet dan de gesmolten boter erbij. Mix goed door elkaar.
Druk de vulling in de taartvorm met de achterkant van een lepel. Zet de taartbodem opzij terwijl je de vulling maakt.
Zo maak je de taartvulling
Pak er een grote kom bij en mix met een garde de suikers, zout en het melkpoeder door elkaar. Voeg de gesmolten boter toe en meng. Daarna mogen het vanille-extract en de eidooiers erdoorheen worden gemengd. Tot slot voeg je de room toe en meng je de boel tot een gladde vulling.
Giet de vulling in de taartbodem en maak de bovenkant mooi glad met een spatel.
Zet de crack pie in de nog warme oven en bak in ongeveer 50 minuten goudbruin. Haal de taart dan voorzichtig uit de oven en laat afkoelen. Tijdens het afkoelen zal de taart opstijven en de gewenste textuur krijgen. Bij Milkbar zetten ze de crack pie daarna 3 uur in de vriezer.
Wil je ‘m serveren, haal de taart dan een uurtje van tevoren uit de vriezer en plaats in de koelkast. Je kunt de taart ook verpakken in plasticfolie en zo 5 dagen in de koelkast bewaren. Of bewaar ‘m tot een maand in de vriezer.
Wat je ook doet: bestrooi de taart voor het serveren nog met wat poedersuiker.