Culy Homemade: “crack” noodles met kool, shiitake en Szechuanpeper
Deze noedels worden “crack noodles” genoemd vanwege hun hoge verslavingsgehalte. Ze worden gecoat in een kleverige saus van sojasaus, bruine suiker, limoen en zoete chili. De Szechuanpeper geeft ‘m een kick.
We hebben van deze crack noodles een volwaardige maaltijd gemaakt door spitskool en shiitake toe te voegen. Zo maak je er een lekkere vegetarische maaltijd van voor elke dag van de week.
Zo maak je deze “crack” noodles
Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel ze af onder koud water.
Verhit de olie in een koekenpan of wok en bak de sjalotjes met een snuf zout op medium tot hoog vuur tot ze bruin en knapperig zijn. Geef het gerust 10 minuten. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Zeef de overgebleven olie en bewaar ‘m in een afgesloten flesje.
Doe ongeveer een eetlepel sesamolie in de pan en bak daarin de spitskool tot ‘ie mooi zacht is. Laat daarna de shiitake nog een minuutje meebakken. Doe de knoflook erbij en bak tot ‘ie zacht is.
Daarna mag de sojasaus, chilisaus, limoensap, bruine suiker en Szechuanpeper in de pan. Laat zachtjes sudderen tot de saus is ingedikt: zo’n 3 tot 5 minuten.
Check even bij de rijstnoedels. Als ze te erg aan elkaar kleven, kun je ze nog eens afspoelen met koud water. Schep de rijstnoedels door de saus en bestrooi met de bosui en de knapperige sjalot.
Meer recepten met noodles:
- Yakisoba (Japanse udon noodles met héél veel groenten)
- Noodles met bolognesesaus op Chinese wijze
- Snelle noodles met broccoli en biefstukreepjes