Culy Homemade: couscous met venkel, olijven en gekaramelliseerde rode ui
Deze couscous met venkel, olijven en gekaramelliseerde rode ui is typisch zo’n snel-klaar-voor-doordeweeks-gerecht. Het is een vegetarisch recept, met onder andere kikkererwten, rozijnen, komijn en een snufje kaneel. Lekker zoet-hartig dus. En dat vinden we nou juist zo lekker aan de Arabische keuken.
We geven je hieronder twee manieren om de couscous te bereiden. De snelle methode die we in Nederland vaak gebruiken, bestaat eigenlijk alleen uit wellen. Traditioneel wordt couscous meerdere keren gestoomd. Wij geven je hieronder beide opties, kies uit wat voor jou werkt met de tijd die je hebt.
Couscous bereiden als een pro
De couscous bereiden kun je op twee manieren doen: volgens de aanwijzingen op de verpakking, of op de wat traditionelere manier (die manier leerden we onlangs van Nadia Zerouali, van Couscousbar in Amsterdam). Laatstgenoemde methode duurt iets langer (10 tot 20 minuten), maar dan krijg je wel de lekkerste, fluffy couscous.
Die doen? Dat gaat als volgt: meng de droge couscous in een grote kom met wat water en olijfolie. Meng het door met je handen en zorg dat elke korrel een laagje olie heeft. Als je er nog een beetje liefde in gooit, is het nog een meditatief werkje ook.
Zet een pan met water op en zet het vuur hoog. Doe de couscous in een zeef en hang die boven het water. Wacht tot de stoom boven de pan uit komt; dat duurt ongeveer 10 minuten. Schep de couscous in een schaal en ga er met een garde doorheen om de couscous licht en luchtig te maken.
Je kunt de couscous opdienen of dit proces nog een keertje herhalen voor nóg luchtigere couscous. Je zult zien dat de berg couscous dan veel groter is, maar dat komt omdat ‘ie zo luchtig is geworden. Et voilà: perfecte couscous.
Voor de toppings
Snijd de venkel in reepjes en bewaar de venkeltoppen. Verhit een ruime koekenpan op medium vuur, voeg wat olijfolie toe en bak de venkel in 10 tot 15 minuten tot ‘ie mooi begint te karamelliseren.
Giet in een ander (klein) koekenpannetje wat olijfolie en bak daarin de rode uiringen in 20 minuten heel zacht, tot je gekaramelliseerde rode ui hebt. Voeg op het laatst een drupje granaatappelmelasse of rode wijnazijn toe.
Doe de gemalen koriander, komijn en kaneel bij de venkel en voeg de kikkererwten toe. Doe het citroensap en het sap van de sinaasappel erbij, samen met een eetlepel olijfolie. Voeg dan ook de geraspte schil van de citroen en de sinaasappel toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken, tot het vocht iets is ingedikt. Roer de olijven en rozijnen erdoor en breng op smaak met zout.
Schep de gestoomde couscous op een bord of schaal en schep de groenten erbovenop. Daarop mogen de gekaramelliseerde uien. Het kookvocht van de groenten kun je langs de rand van de couscous druppelen.
Maak de couscous met venkel tot slot af met wat achtergehouden venkelloof.
Meer lekkere couscous recepten:
- Gele couscous met geroosterde groenten van ZTRDG
- Kruidige couscoussalade met worstjes, avocado en feta
- Goddelijke Marokkaanse zoet-hartige couscous met kip