Luxe brunchrecept: coquilles benedict met dragon en bruine boter-hollandaise
Dit luxueuze brunchrecept is een gegarandeerd succes tijdens de kerstbrunch. Coquilles benedict is een chic en decadent gerecht dat makkelijk thuis te maken is – mét een mimosa erbij natuurlijk.
Brunchrecept voor kerst
Boterzachte coquilles met een nootachtige hollandaisesaus, dragon en dat alles gepropt tussen twee helften van een geroosterde english muffin. Die kun je trouwens vinden in Britse supermarkten of toko’s, of zelf maken. Jawel, dit is een (kerst)brunch zoals je die nog nooit hebt geproefd. Perfect als je wil uitpakken tijdens de feestdagen.
Coquilles kopen? Dit is waarom ze zo duur zijn – en meer weetjes over deze luxe schelpdieren
Ben je ook iemand die begint te zweten bij de gedachte van zelf een hollandaisesaus maken? Dat is echt niet nodig, geloof ons. We hebben hieronder een fijn basisrecept, inclusief handige tips. Het verschil met een gewone hollandaise is dat we de boter mooi bruin laten worden, wat een nootachtige smaakt geeft aan de saus.
Ook het bakken van coquilles is geen hogere wiskunde: in een hete pan, ongeveer 2 minuten per kant. Tijdens de feestdagen kun je ze vaak vinden in de supermarkt, maar ga ook vooral langs de visboer. Meer weten over vis kopen in de supermarkt? Zo maak je de beste keuzes.
Coquilles benedict met dragon en hollandaise met gebruinde boter
- Begin met het maken van de hollandaisesaus. Smelt de boter op laag vuur tot deze bruin kleurt en nootachtig ruikt.
- Meng de eidooiers met het citroensap, cayennepeper en zout in een blender of met een staafmixer tot een lichte kleur. Giet de bruine boter erbij en meng tot een dikke emulsie. Proef af op citroensap en zout.
- Rooster de english muffins via de aanwijzingen op de verpakking.
- Optie 1: Breng een pan met water en een scheut azijn aan de kook. Zet het vuur op laag en draai met een garde of lepel een draaikolk. Giet een voor een de eieren erin en pocheer 3 minuten. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Optie 2: meng de eieren goed met elkaar. Verhit een klontje boter in een pan maak roerei. Steek ze eventueel uit met een vormpje, zodat ze precies passen tussen de english muffins voor de coquilles benedict.
- Bereid tenslotte de coquilles. Verhit een pan met boter. Schroei de coquilles ongeveer 2 minuten per kant. Bestrooi met zout.
- Beleg een zijde van de english muffin met het ei. Leg daarbovenop de coquilles. Volg met een flinke schep hollandaisesaus, eventueel een paar plakjes gebakken ontbijtspek en maak af met takjes dragon.
Nog meer lekkere kerstbrunchrecepten:
- Omdat je met eitjes altijd kunt scoren: eitjes met dillecrème en baconflakes voor de kerstbrunch
- Minstens even lekker als van de bakker: gigantische amandelcroissant van de bakplaat
- Lobster rolls meets croissant in deze: kerst croissants met rivierkreeft