Cobbler met pruim, braam en tequila (of ander seizoensfruit)
Herfst? Laat ons eerst nog maar even nazomeren. En deze cobbler met pruim, braam en tequila (!) is daar het perfecte dessert voor. Het komt uit het fantastische boek DINER van Johanna Goyvaerts, Tine Lejeune en Barbara Serulus.
De Vlaamse dames Johanna Goyvaerts, Tine Lejeune en Barbara Serulus hebben samen een kookboek gemaakt waar het plezier voor eten vanaf druipt. Hun boek DINER is wat ons betreft één van de leukste kookboek-ontdekkingen van de afgelopen tijd (en er zijn nogal wat leuke kookboeken verschenen!).
Simpele maar spectaculaire etentjes
Simpele maar spectaculaire etentjes geven: Johanna, Tine en Barbara zijn er een kei in. Elk hoofdstuk in dit boek bestaat uit recepten die bij elkaar passen en dat ook nog eens volgens het seizoen. Kijk maar naar deze cobbler met tequila (!), die je kunt maken met het seizoensfruit naar keuze.
“Een cobbler is een Amerikaans gebak dat al jaren onze ogen uitsteekt. Na de eerste poging waren we meteen verkocht: het blijkt de overtreffende trap van een doordeweekse crumble. Het deeg op het fruit kan niet goed kiezen of het een koekje of cake is en dat is een goede zaak: het is lekker krokant bovenaan en heerlijk zacht en luchtig binnenin. Als vulling gaan we voor bramen en pruimen, die een badje krijgen van sinaasappelsap en wat extra pep door een geut tequila. Laat de maizena bij het fruit niet weg: dit zorgt voor een mooie binding.”
Cobbler met pruim, braam en tequila
1. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine tot een glad geheel. Je kan dit ook met de hand doen. Meng dan eerst de bloem, amandelmeel, bakpoeder, suiker en zout. Wrijf vervolgens met je vingers de koude boter onder het bloemmengsel tot je een kruimelig deeg krijgt. Voeg als laatste de slagroom toe en roer met een houten lepel tot een glad deeg. Bewaar het deeg in de koelkast tot je het gebruikt.
2. Klop voor de topping de slagroom stijf met de vanillesuiker. Spatel door de plattekaas (kwark). Bewaar in de koelkast tot je de cobbler gaat serveren.
3. Snijd de pruimen in parten. Leg ze in een ovenschaal samen met de bramen. Meng de suiker, kardemom, maizena, het sap van de sinaasappel en de tequila door het fruit.
4. Gebruik een ijsschep om bolletjes te scheppen van het deeg. Leg de bolletjes met wat ruimte ertussen op het fruit. Er mag nog fruit zichtbaar zijn tussen de verschillende deegbolletjes: in de oven smelten ze naar elkaar toe. Werk het deeg af met een snufje suiker, dit geeft een krokante beet.
5. Zet in de oven en bak gedurende 25 à 30 minuten of tot het deeg goudbruin kleurt en het fruit bubbelt.
6. Haal uit de oven en heb nog zeker 20 minuten geduld. De cobbler is het lekkerst wanneer deze een beetje is afgekoeld. Werk af met de roomtopping.
TIP: Je kan dit deeg gemakkelijk tot een dag op voorhand maken. Bewaar het deeg wel koud totdat je het gaat gebruiken.
DINER van Johanan Goyvaerts, Tine Lejeune en Barbara Serulus (uitgeverij Luster) is nú te koop voor € 32,50