Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 13 apr 2025
Leestijd: 4 minuten

De lekkerste, zachtste, meest fluffy cinnamon rolls (hier dromen wij van!)

Ben je klaar voor de zachtste en meest fluffy cinnamon rolls, besmeerd met een frisse roomkaastopping? Met dit handige cinnamon rolls-(basis)recept zijn de beste kaneelbroodjes altijd binnen handbereik.

Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd1 uur

Ingrediënten

Voor 12 grote cinnamon rolls:

Voor het deeg:

  • 500 gram patentbloem + extra om te bestuiven
  • 10 gram gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 40 gram suiker
  • 270 ml melk, lauwwarm
  • 1 ei, geklutst
  • 60 gram boter, op kamertemperatuur en in blokjes

Voor de vulling:

  • 100 gram boter
  • 180 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels kaneel
  • 30 ml kaneel
  • 1/2 theelepel zout

Voor het glazuur en de afwerking:

  • 50 gram zachte boter
  • 200 gram roomkaas
  • 125 gram poedersuiker
  • 15 ml slagroom (+ 50 ml voor de bodem van het bakblik)
  • 1 theelepel citroensap
Direct in je mandje bij:
Beoordeling
4.3 / 5 sterren. 4 x beoordeeld.

Kaneelbroodjes

Tegenwoordig vind je cinnamon rolls – maar ook andere soorten rolls en buns – in alle hippe bakkerijen. En we begrijpen helemaal waarom: er gaat simpelweg niets boven een flinke bom koolhydraten met een zoete (en soms zelfs een hartige) vulling.

Culy is ook gek van allerlei soorten buns. Kijk maar eens naar deze vrolijke disco buns met witte chocolade of deze Zweedse kardemombroodjes: kardemummabullar.

Maar laten we eerlijk zijn: er gaat niets boven de klassieker met kaneel. Zo zacht en zo smeuïg… Als je kaneelbroodje dan ook nog eens versgebakken uit eigen oven komt, overtreft hij elke variant, zelfs die van de bakker. Daarom zijn deze makkelijke baksels geweldig voor een (paas)brunch.

Cinnamon rolls | kaneelbroodjes
Ogechi Chibueze voor Culy

Culy’s tips & tricks

Ultiem genieten is dus precies wat je kunt verwachten van dit basisrecept voor zachte cinnamon rolls, en dat komt door een paar slimme toevoegingen in het recept.

Zo hebben we gekozen voor gebruinde boter in de vulling van de kaneelbroodjes, dat is namelijk dé hack om jouw standaard baksels nog veel lekkerder te maken. En hoe we de cinnamon rolls zo sticky krijgen? Dat komt door de bodem te bedekken met room, beter dan dit wordt het niet.

Cinnamon rolls | kaneelbroodjes
Ogechi Chibueze voor Culy

Culy’s ultieme cinnamon rolls: recept

Voor het deeg

  1. Zeef in een grote kom 500 gram bloem en voeg 0 gram gedroogde gist, 10 gram zout en 40 gram suiker toe. Roer tot alles goed gemengd is en giet er 270 ml melk en een losgeklopt eitje bij.
  2. Gebruik een houten lepel om het deeg te roeren tot dit niet meer gaat. Kneed vervolgens het deeg 8 minuten met een mixer met deeghaak of met de hand (#held). Schraap af en toe goed langs de zijkanten van de kom.
  3. Voeg 60 gram boter toe en kneed nog eens 2 minuten verder tot je een rekbaar deeg hebt. Het deeg mag niet scheuren als je het uitrekt. Kneed indien nodig nog een aantal minuten door.
  4. Dek het deeg van de cinnamon rolls af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen tot het is verdubbeld in grootte.

De vulling van de cinnamon rolls

  1. Begin met het maken van de gebruinde boter. Als je gewone boter wil gebruiken voor de cinnamon rolls, ga dan verder naar het mixen van boter en suiker.
    Voeg 100 gram boter toe aan een pannetje en laat langzaam smelten en bruin kleuren, totdat ‘ie nootachtig ruikt. Doe dit op laag vuur, want de boter kan snel verbranden (nooit eerder gedaan? Zo maak je foolproof beurre noisette). Laat daarna 10 minuten afkoelen in een hittebestendige kom.
  2. Doe de gebruinde boter bij de donkerbruine basterdsuiker, 2 eetlepels kaneelpoeder, 30 ml slagroom en een halve theelepel zout en roer tot een glad mengsel. Zet opzij.

Cinnamon rolls bakken

  1. Druk de lucht uit het gerezen deeg en verdeel het in tweeën. Leg het eerste deel op een met bloem bestoven werkblad. Rek het deeg goed uit tot een rechthoek en laat nog 10 minuten rusten, want zo ontspannen de gluten in het deeg.
  2. Verdeel de helft van de vulling over het deeg en rol het strak op vanaf de langste kant. Snijd het deeg in 12 gelijke rollen en leg ze met de snijkant naar beneden in een ingevet bakblik. Herhaal deze stap daarna voor de tweede helft van het deeg.
  3. Laat de cinnamon rolls 1 uur rusten in het bakblik en verwarm de oven voor op 190 graden.
  4. Giet 50 ml room over het deeg en bak de cinnnamon rolls vervolgens in 30 tot 45 minuten gaar in de oven.

Het roomkaasglazuur maken

  1. Klop ondertussen (met een mixer of garde) in 1 minuut de 50 gram boter glad. Doe er daarna 200 gram roomkaas bij en klop opnieuw tot een glad mengsel. Voeg 125 gram poedersuiker, 15 ml slagroom en 1 theelepel citroensap toe en klop het geheel door tot het helemaal glad is.
  2. Koel de cinnamon rolls 5 minuten voordat je het roomkaasglazuur eroverheen smeert.
Cinnamon rolls | kaneelbroodjes
Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer zoete baksels:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.