Cinnamon chipotle rolls uit ‘Broodjes van Sam & Joris’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2F1_cinnamon-chipotle-rolls.jpg)
Of het nu om worst maken gaat of om een sterrenmaaltijd: Samuel Levie en Joris Bijdendijk weten natuurlijk als geen ander hoe je écht lekker eten bereidt. In hun nieuwe boek ‘Broodjes van Sam & Joris’ schotelen de chefs je hun briljante broodjesrecepten voor.
Ingrediënten
Voor 12 broodjes:Voor het deeg:
- 200 ml volle melk
- 5 gram gedroogde gist
- 550 gram bloem (en extra om het werkblad te bebloemen)
- 70 gram suiker
- 1/2 theelepel zout
- 100 gram gesmolten boter, plus extra
- 2 hele eieren
Voor de vulling:
- 2 eetlepels kaneel
- 150 gram donkere basterdsuiker
- 100 gram boter (op kamertemperatuur)
- 2 theelepels chipotlepoeder (optioneel)
Glazuur:
- 100 gram zachte roomkaas
- 50 gram boter (op kamertemperatuur)
- 75 gram poedersuiker
- Geraspte schil van 1/2 sinaasappel
- 2 eetlepels sinaasappelsap
In ‘Broodjes van Sam & Joris’ vind je 52 kleurrijke recepten voor het een heel jaar aan broodjes. Van een mitraillette met merguez tot aan een broodje kroket (voor de ambitieuze hobbykok mét een zelfgemaakte mosselkroket) en van een clubsandwich alla Sam & Joris tot aan naan met mutabal en groene pepers.
Wij gingen voor de bijl voor de ‘cinnamon chipotle rolls’ van de twee culi-helden: de ultieme goey cinnamon buns, maar extra spannend door een vleugje chipotlepeper. Maak ze om een saaie zondag op te fleuren of om in druk te maken tijdens de (paas)brunch.
Let op: het brooddeeg moet tussendoor een tijdje rijzen, dus begin op tijd aan dit recept!
Cinnamon chipotle rolls van Sam & Joris
- Begin met het deeg. Verwarm in een steelpan de melk tot lauwwarm en meng in een kommetje met de gist. Laat 5 tot 10 minuten staan. Meng in een grote kom de bloem met de suiker en het zout. Maak een kuiltje in het midden. Voeg het gistmengsel, de gesmolten boter en de eieren toe aan het kuiltje. Kneed het mengsel in 10 minuten tot een soepel, zacht en elastisch deeg. Laat in een ingevette kom 1 uur rijzen op een warme plek, afgedekt met een schone theedoek.
- Meng voor de vulling in een kom de kaneel, bruine suiker, boter en eventueel het chipotlepoeder voor wat pit. Rol het gerezen deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 50 centimeter op een met bloem bestoven werkblad. Verspreid de vulling over het uitgerolde deeg. Rol over de lengte strak op en snijd het deeg in 12 gelijke plakken van ongeveer 4 centimeter dik en leg deze in een goed ingevette bakvorm. Laat de rolls afgedekt met een vochtige doek of plasticfolie 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bak de cinnamon rolls 25 tot 30 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat ze 5 minuten afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Klop terwijl de broodjes in de oven zitten in een kom de roomkaas, boter en poedersuiker luchtig. Voeg sinaasappelrasp toe en sap tot het een gladde, druppelbare consistentie heeft. Bestrijk de nog warme cinnamon rolls of druppel er glazuur overheen en serveer direct.
> ‘Broodjes van Sam & Joris‘ van Samuel Levie en Joris Bijdendijk (Nijgh & Van Ditmar) is nu te koop.
Meer zoete broodjes bakken:
- Een klassieker: zoete kaneelbroodjes met pecannootjes en ahornsiroop
- Helemaal hip aan de ontbijttafel: snelle koffiebroodjes uit Maleisië (van Rotiboy)
- Hier kun je niet vanaf blijven: Maritozzi (Italiaanse broodjes gevuld met room)