Zoet-zoute chocolate cookies van Nigella Lawson
Nigella snapt precies waar we behoefte aan hebben: de troost van een versgebakken koekje, zonder gelijk een hele trommel vol te hoeven bakken. Met dit recept voor zoet-zoute chocolate cookies bak je twee grote koeken. Perfect voor jou en je lief of… gewoon lekker allemaal voor jezelf. Deze koekjes komen uit Nigella’s nieuwste boek ‘Koken, eten, leven‘.
Voor haar nieuwe boek Koken, eten, leven schreef Nigella Lawson weer fantastische verhalen op over koken en eten en geeft ze ons 100 nieuwe recepten ter inspiratie. Van een goddelijke sandwich met gefrituurde kip tot aan lintnoedels met lamsschenkel in een geurige bouillon en bhurta met vissticks (spaar ze allemaal!).
In dit koekjesrecept vind je geen eieren terug, dus je kunt het ook makkelijk vegan maken. Vervang de boter dan door margarine (van zo’n blok, niet uit een kuipje). En check ook altijd even of de pure chocolade die je gebruikt wel écht veganistisch is.
Zoet-zoute chocolate cookies
1. Verwarm de oven voor op 180°C/hetelucht 160°C en zet een (liefst lichtgekleurde) bakplaat klaar. Heeft die een antiaanbaklaag, dan hoef je hem niet te bekleden; leg er anders een vel bakpapier op.
2. Roer de bloem, de cacao, het bakpoeder, de baksoda en het fijne zeezout in een kleine kom door elkaar.
3. Klop in een iets kleinere kom (ik gebruik een puddingvorm waar ik nu niet meer naar kan kijken zonder aan deze koeken te denken) de boter, de kristalsuiker, de basterdsuiker en het vanille-extract met een kleine pollepel krachtig tot een okergeel, romig mengsel. Ben je geen slordige werker, dan kun je hier een ontbijtkom voor gebruiken.
4. Roer een royale lepel van de droge ingrediënten voorzichtig met een pollepel door het romige boter-suikermengsel. Klop dan, nog steeds voorzichtig tenzij je overal cacao en bloem wilt hebben, de rest van de droge ingrediënten er in drie porties door. Zijn de droge ingrediënten eenmaal opgenomen, dan kun je stevig kloppen tot je een plakkerig, diepbruin samenhangend deeg hebt. Roer de chocoladedruppels erdoor.
5. Ik eis niet vaak zoveel nauwkeurigheid, maar dit mengsel weeg ik nu en verdeel het in tweeën; wees niet al te krampachtig, een paar gram meer of minder maakt geen verschil. Druk beide helften tussen je handen tot twee dikke schijven van circa 7 cm in doorsnee en leg ze op de bakplaat, minstens 10 cm uit elkaar omdat ze tijdens het bakken uitzetten.
6. Bestrooi elke koek met ⅛ theelepel zeezoutvlokken en bak de koeken circa 12 minuten in de oven tot de bovenkant vol barstjes zit. Na 10 minuten, als ik begin te controleren, zijn ze nog helemaal zacht maar in de 2 minuten erna lijken ze totaal te transformeren. Ik hurk voor de oven, tuur door het troebele venster en voel me, naar de oude grap van Joan Rivers (en excuus als je dit al eerder van me hebt gehoord), als Elizabeth Taylor die ‘Schiet op!’ roept naar de magnetron.
7. Zodra de bovenkant barstjes vertoont en de koeken zijn uitgezet, zijn ze klaar. Ze voelen echter heel zacht, zelfs ongebakken aan en je zult aan me gaan twijfelen. Maar dat vergeef ik je als je maar doet wat ik zeg. Dus neem de bakplaat uit de oven en laat de koeken er 5 minuten op liggen. Pas dan mag je een metalen spatel onder de koeken steken en ze voorzichtig op een rooster leggen. Laat ze voor optimaal eetgenot nog 10 minuten liggen voor je erin bijt. Ik zwicht vaak na 5 minuten, wat ik absoluut geoorloofd vind, al moet ik je er wel voor waarschuwen dat de koek dan waarschijnlijk zijn vorm verliest. Maar in tijd van nood doet de vorm er nauwelijks toe.
Koken, eten, leven – Ingrediënten, recepten en verhalen van Nigella Lawson (Atlas Contact) is te koop voor € 29,99.