Culy Basics: de lekkerste chocolate chip cookies met miso en gebruinde boter
Er gaat niets boven chocoladekoekjes, en dit zijn de allerlekkerste. Waarom? Omdat we ze maken met gebruinde boter en miso, twee fantastische ingrediënten die deze chocolate chip cookies extra lekker maken. De koekjes zijn krokant vanbuiten, zacht vanbinnen en zitten bovendien vol umami. Je hoort het al: dit is het enige chocolate chip cookies recept dat je nog nodig hebt.
Chocolate chip cookies recept (chocoladekoekjes met miso)
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Begin met het maken van de gebruinde boter. Voeg hiervoor de boter toe aan de gietijzeren pan. Laat langzaam smelten en bruin kleuren, totdat ‘ie nootachtig ruikt. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Doe dit op laag vuur, want de boter kan snel verbranden. Als dat gebeurt, krijgen de chocolate chip cookies niet een nootachtige smaak, maar zullen ze verbrand smaken.
- Giet de boter in een kom en zet opzij om 10 minuten af te laten koelen.
- Mix ondertussen het zelfrijzend bakmeel en het zout in een aparte kom.
- Voeg de suiker, de donkerbruine basterdsuiker en de miso toe aan de gebruinde boter. Mix goed met elkaar met een mixer. Doe daarna het ei en het vanille-extract erbij en mix opnieuw.
- Doe vervolgens de droge ingrediënten bij het chocolate chip cookies-deeg. Meng voorzichtig met een spatel.
- Als alle ingrediënten met elkaar zijn vermengd, mogen de stukjes gehakte pure chocolade erbij. Mix opnieuw met een spatel.
- Je kunt ervoor kiezen om de koekjes een uur te laten staan en vervolgens te bakken, maar ze worden nog lekkerder als je het deeg nog langer laat rusten. Het liefst twee dagen, want hierdoor krijgen de koekjes een sterke miso smaak. Maar een nachtje kan ook.
- Verdeel het koekjesdeeg in 8 gelijke ballen. Leg de chocolate chip cookies op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi de koekjes met zeezoutvlokken.
- Bak de chocoladekoekjes in 13 minuten gaar, of totdat ze goudbruin van kleur zijn.
- Laat de chocoladekoekjes eerst 10 minuten rusten op het bakblik voordat je ze verplaatst naar een koelrek, zodat ze hun vorm behouden. Laat de chocolate chip cookies vervolgens minimaal 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur, zodat ze iets steviger zijn, maar de chocolade nog zacht is.
Nog meer toffe baksels met miso:
- Culy Homemade: goddelijke gemberkoekjes met miso
- Culy Homemade: skillet cookie (chocolate chip cookie in een pan uit de oven)
- Culy Homemade: appeltaart met salted caramel en miso