Chocolademousse met olijfolie
Chocolademousse met olijfolie? Dat is een gouden combinatie. Chef David Baxter bedacht dit recept speciaal voor olijfolie-merk Gkazas. En nu kun je het thuis namaken!
Sla de room op tot deze lobbig, maar niet droog is. Kook een laagje water in een steelpan en meng de suiker er doorheen.
Kook deze suikersiroop in totdat deze 121 graden bereikt. Dit kan je checken door af en toe met een lepeltje een beetje siroop in een glas koud water te laten vallen. Bij 121 graden vormt de siroop een stevig maar nog wel kneedbaar klompje. Als de klomp hard wordt is je siroop te heet en moet je weer wat kokend water toevoegen. Je kunt ook een suikerthermometer gebruiken.
Klop de eidooiers en het hele ei op met de suikersiroop. Verwarm de melk in een steelpannetje en los daarin de blaadjes gelatine op. Smelt de chocolade au bain marie, en giet daar het melk-gelatinemengsel overheen.
Meng dit alles met het eieren-suikermengsel, en vervolgens met de lobbige room. Roer zachtjes door met een houten spatel tot een egaal geheel. Laat minstens een uur in de koelkast opstijven. Plaats een half uur voor opdienen weer op kamertemperatuur.
Chef David serveerde deze chocolademousse met olijfolie met gemarineerde vijgen, hazelnootfudge en eetbare bloemen. Maar je kunt deze mousse natuurlijk op elke manier serveren aan je gasten.