Chirashi: kleurrijke Japanse sushibowl met je favoriete toppings
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F03%2FJapanse-sushibowl.jpg)
Echte food porn is ‘ie, deze kleurrijke Japanse sushibowl (ook wel Chirashi genoemd in het Japans). Stevan Paul leert je in zijn boek Mijn Japanse Keuken hoe je dit oog- en tongstrelende gerecht zelf maakt.
Ingrediënten
Voor 1 persoon:- 50 gram beetgaar gekookte en met koud water afgeschrikte peultjes
- Repen roerei (tamagoyaki)
- Een vers in plakjes gesneden komkommertje
- Per persoon 3 gekookte garnalen met geroosterde zwarte sesamzaadjes
- Smalle parten van 1 avocado, besprenkeld met citroensap en met wat zout bestrooid
- In bietensap ingelegde radijs
Stevan: “Sushi betekent simpelweg ‘gezuurde rijst‚ en die mag ook in een kom geserveerd worden als ondergrond voor een bonte verzameling lekkere hapjes – dat is chirashi-sushi!”.
Tip: maak ook eens Culy’s chirashi-bowl!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F03%2FJapanse-sushibowl.jpg)
Zo maak je deze sushibowl (chirashibowl)
Voor 4 kommen heb je 400 gram sushirijst nodig, bereid en gezuurd volgens het basisrecept (zie boek of dit recept voor sushirijst).
Terwijl de rijst kookt of staat te rusten, worden diverse toppings voorbereid. Om te beginnen de groenten en pas op het laatst de vis, die vlak voor het opdienen wordt gesneden en aan de rest wordt toegevoegd. Perfecte chirashi-sushi wordt geserveerd met handwarme rijst.
Voor de chirashi-sushi op de foto zijn behalve rauwe zalm, repen nori, zalmforelkaviaar en rauwe sint-jakobsmosselen onder andere roerei en gekookte garnalen gebruikt.
Je mag er altijd sojasaus en ingelegde gember bij geven of verschillende soorten mayonaise. Chirashi biedt je de kans creatief te werk te gaan. Ook van kliekjes kun je zo’n bonte schotel maken!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F03%2Fmijn-japanse-keuken.jpg)
Mijn Japanse Keuken – Ramen, sushi, miso, sashimi en Japanse grill-recepten van Stevan Paul (Karakter Uitgevers) ligt in de boekhandel voor € 29,99 euro.
Zin in sushi? Probeer deze recepten:
- Dit maken we elke week wel: snelle sushi bowl met zalm en wasabi-mayo
- Zelf sushi maken: onze tips + favoriete combinaties
- Stil je trek in sushi met deze sushi-ovenschotel met zalm (verrassend lekker!)