Chinese chow mein now (tjap tjoy met noedels) van Matt Preston
MasterChef-jurylid Matt Preston (je weet wel: die man met die mooie pakken en keurige pochetten) heeft meerdere fijne kookboeken op zijn naam staan, maar van zijn nieuwste – Yummy Quick Easy – krijgen we toch wel érg grote trek. Gelukkig kunnen we die trek stillen met dit heerlijke recept voor Chinese chow mein now: een soort tjap tjoy met noedels, maar dan beter.
In zijn nieuwe kookboek Yummy Quick Easy deelt de culinair recensent en jurylid van MasterChef Australia recepten voor moderne klassiekers met een twist. En die zijn niet alleen overheerlijk, maar ook makkelijk én razendsnel klaar. Maak bijvoorbeeld een knapperige Thaise rundvleessalade, ratatouille of hachee die je voor geen goud wilt missen. Wij delen Matt’s recept voor Chinese chow mein now.
De terugkeer van chow mein?
Matt: “Laat ik mijn reputatie ervoor op het spel zetten – of althans het beetje dat ervan over is – dat dit jaar ‘Het Jaar van de Terugkeer van de Chow Mein’ wordt. Je gezinsleden zullen erop aandringen dat je deze onhippe jaren-60-afhaalfavoriet weer eens maakt, maar ze willen meer; ze willen iets wat al die heisa de moeite waard maakt. Dit recept dus!
Eigenlijk is chow mein gewoon tjap tjoy met noedels. Dit basisgerecht uit de Chinees-Amerikaanse goudkoortskeuken is gebaseerd op een gerecht uit Guangdong dat tsap seui heet, oftewel ‘verschillende restjes’. Het is de perfecte basis voor die eenzame stukjes groente die verwaarloosd onder in de groentela liggen.
Deze variant is een eerbetoon aan de Chinese mijnwerkers die van Californië naar Victoria reisden voor Australiës eigen goudkoorts. Het is interessant om te zien dat veel van de restauranthouders aan wie Melbourne zijn reputatie voor goed (en slecht) Chinees eten te danken heeft, uit Taishan kwamen, het deel van Guangdong waar tsap seui is ontstaan. Wat dit recept nog interessanter maakt, is het gebruik van de Chinese techniek om de kip van een fluweelachtig laagje te voorzien.”
Zo maak je Chow Mein Now
Laten we aan de slag gaan! Klop het eiwit, de maizena en 1 eetlepel van de rijstwijn in een kom door elkaar. Schep de kip erdoor. Dek af en laat 30 minuten in de koelkast marineren.
Leg de eiernoedels in een hittebestendige kom, schenk er kokend water over en zet 3 minuten weg. Giet af en laat uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord. Roer in een kan de sojasaus, hoisinsaus, sesamolie, Maggi en de rest van de rijstwijn door elkaar.
Verhit 1 eetlepel van de arachideolie in een wok of grote koekenpan op hoog vuur. Voeg de noedels toe, schep 2-3 minuten om in de olie en verspreid ze over de bodem en zijkanten van de wok. Bak 2 minuten of tot de noedels knapperig beginnen te worden. Schep ze in een schaal.
Schenk nog een eetlepel arachideolie in de wok. Voeg de helft van de kip toe en roerbak 3-4 minuten of tot hij een gouden korstje krijgt. Schep in een kom en bak de rest van de kip.
Schenk de rest van de arachideolie in de wok. Roerbak de waterkastanjes, peultjes en bleekselderij 2 minuten. Voeg de Chinese kool, knoflook, noedels en kip toe en schep goed door elkaar. Schenk het sojamengsel erbij en schep 1 minuut om tot alles goed gemengd is.
Bestrooi met geroosterd sesamzaad en lente-ui (en voeg een paar druppels sesamolie en een wat gebakken sjalotjes toe als je die in de kast hebt staan) en dien op.
Yummy Easy Quick van Matt Preston (Kosmos Uitgevers) ligt nú in de boekhandel voor € 25,99 euro.