Marit Weijs
Marit Weijs (Wereld)keuken 28 mrt 2025
Leestijd: 3 minuten

Chinese buikspekmelkbroodjes uit ‘No Halfway Cooks’ (hemels!)

Volgens Jody Franz – de hoofdauteur van ‘No Halfway Cooks’ – draait het bij familiefeestjes om smaken die je nooit vergeet. Deze Chinese buikspekmelkbroodjes zijn geïnspireerd op een jeugdherinnering en brengen die nostalgie tot leven: luchtig, romig en gevuld met sappig buikspek, mét een moderne twist natuurlijk.

Voorbereiding2 uur 30 minuten
Kooktijd 55 minuten

Ingrediënten

Voor 10 buns:

De vulling: pork belly

  • 500 gram buikspek met vel
  • 1-2 eetlepels zout
  • 3 lente-uitjes
  • 1 eetlepel Don’s knoflook-gemberolie (zie boek)
  • 1 eetlepel Don’s chiliolie (zie boek)
  • 200 milliliter hoisinsaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • ½ theelepel witte peper
  • Zout, naar smaak

Water roux

  • 25 gram tarwebloem
  • 125 gram water

Het deeg:

  • 375 gram tarwebloem
  • 100 gram patentbloem
  • 25 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 7 gram instant gist
  • 150 milliliter ongezoete soja- of koemelk
  • 45 gram boter (kamertemperatuur), in blokjes
  • 1-2 theelepels zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 5 theelepels geroosterde sesamzaadjes
Direct in je mandje bij:
Beoordeling
5 / 5 sterren. 1 x beoordeeld.

Jody & Stan & Don

Heb je ook zitten watertanden bij de beelden van de pork buns uit deze video? Snappen we. Dit recept voor Chinese buikspekmelkbroodjes uit ‘No Halfway Cooks’ komt dan ook als geroepen. Dankzij Jody & Stan maak je ze zelf!

Met hun achtergrond in de horeca – misschien ken je hun befaamde zaak Don’s Noodle Shop in Tilburg (inmiddels gesloten) nog wel – en een grote nieuwsgierigheid naar eten en alles wat daarmee te maken heeft, verzamelden Jody Franz (we spraken haar onlangs over haar eetgewoonten) en Stan Beaujan door de jaren heen recepten die stuk voor stuk barsten van smaak en textuur.

Hun nieuwste én allereerste kookboek ‘No Halfway Cooks‘ is precies wat de titel belooft: een boek gevuld met verschillende smaken, gedurfde combinaties en recepten waar je volledig voor gaat. Van streetfoodklassiekers tot nostalgische familierecepten, zoals deze Chinese buikspekmelkbroodjes – elk gerecht in het boek heeft een verhaal.

chinese melkbroodjes met buikspek

Chinese buikspekmelkbroodjes thuis maken

Stap 1: De vulling (pork belly)

  1. Verwarm de heteluchtoven voor tot 240 °C. Verwijder eventuele harde stukjes van het vel van het buikspek en zout het aan beide kanten. Leg het buikspek met vel naar boven op aluminiumfolie. Vouw de zijkanten van de aluminiumfolie naar boven, laat de bovenkant open en bak het buikspek 40 minuten in de oven. Begin ondertussen aan het deeg.
  2. Laat het buikspek afkoelen en snijd het in kleine blokjes. Snijd de lente-ui in ringetjes en plaats ze samen met de knoflook-gemberolie,  Don’s chiliolie, hoisinsaus, sesamolie, sojasaus en witte peper in een pan. Zet op laag vuur, meng de gesneden buikspekblokjes er goed doorheen en zet het vuur uit. Laat de buikspekvulling afkoelen, proef of het zout en zoet genoeg is en plaats in de koeling als het is afgekoeld.

Stap 2: Het deeg

  1. Maak de waterroux door de tarwebloem en water in een steelpan te mengen. Verwarm tot het papje dik en plakkerig is. Laat de waterroux afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Gebruik voor het deeg een broodbakmachine of mixer met kneedhaken. Mix tarwebloem, patent bloem, suiker, zout en gist in de machine of kom. Verwarm de soja- of koemelk op tot lauwwarm en voeg dit samen met de water roux toe aan het droge mengsel. Kneed het geheel in 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg vervolgens de blokjes roomboter eraan toe en kneed het deeg nog 5 minuten tot het weer een soepel geheel is.
  3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie. Maak een bal van het deeg en draai alle kanten van de deegbal door de kom, zodat deze licht bedekt is met olie. Dek de kom af met huishoudfolie en laat 60 minuten rijzen op een warme plek tot het volume van het deeg is verdubbeld.
  4. Verdeel het deeg in 10 gelijke bolletjes van 70 tot 75 gram. Leg bakpapier op een ovenplaat. Druk de bolletjes plat, leg 2-3 theelepels vulling in het midden en vouw ze dicht. Leg de bollen op het bakpapier. Dek de ovenplaat af met folie en laat de bolletjes nog 60 minuten rijzen. Verwarm de heteluchtoven tot 180 °C.
    Klop het ei. Kwast hiermee de bolletjes in en bestrooi ze met geroosterde sesamzaadjes. Bak de buns in 15 minuten gaar.
Kaft kookboek no halfway cooks
Good Cook B.V.

> ‘No Halfway Cooks’ ligt nu in de (online) winkels voor € 29,95.

Meer Aziatische snacks waar we fan van zijn:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.