Chili sin carne met sinaasappel en komijn
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F07%2FChili-sin-carne-.jpg)
Een heerlijk boek vol vegetarische recepten is Veggie Very Much van Mirjam Leslie-Pringle. En wij mogen een heerlijk recept uit dit boek met jullie delen: chili sin carne (dus zonder vlees!) met sinaasappel en komijn.
Ingrediënten
Voor 4 personen:- 1 sinaasappel
- 4 eetlepels olijfolie om in te bakken (of kokosolie)
- 2 grote witte uien, kleingesneden
- 4 tenen knoflook, uitgeperst
- 4 theelepels chilipoeder (of minder naar smaak)
- 4 theelepels komijnpoeder
- 4 theelepels kaneelpoeder
- 800 gram zwarte bonen, uitgelekt
- 400 gram kidneybonen, uitgelekt
- 800 gram tomatenstukjes (uit pot/blik)
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
- 125 ml crème fraîche of Griekse yoghurt
- 2 flinke handen koriander, alleen de blaadjes
- Eventueel: tabasco
- 300 gram (volkoren) basmatirijst
“Chili is een typisch wintergerecht, maar eerlijk is eerlijk: in de zomer maak ik deze bonenschotel ook graag. Bonen staan sowieso hoog op mijn lievelingsladder. Ik vind ze zalig, ze zijn ontzettend goed te combineren en ook nog eens enorm voedzaam.
Want bonen zijn een gezonde bron van eiwitten en vezels en bevatten daarnaast belangrijke stoffen als ijzer, fosfor en magnesium. Ze helpen je bloedsuikerspiegel en cholesterol op een gezond niveau te houden en je hart in goede conditie.
Deze vegetarische versie van chili con carne is zo lekker door de kruiden die erdoorheen gaan, zoals komijn en kaneel, maar ook zeker door het sap en de rasp van de sinaasappel.”
Het recept
Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking met 1 theelepel zout, giet af en laat met gesloten deksel nastomen.
Was ondertussen de sinaasappel, rasp de schil heel fijn en pers hem uit. Zet rasp en sap apart.
Verwarm de olie in een zware pan met dikke bodem en roerbak de uien ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg dan de knoflook toe en de kruiden. Roer even goed door en voeg dan ook de bonen en tomaat toe én de helft van het sinaasappelsap. Breng op smaak met zout en peper.
Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur laag en laat 15 minuten pruttelen tot alle smaken gemixt zijn; roer geregeld, zodat het niet aan de bodem gaat plakken. Meng dan de sinaasappelrasp en de rest van het sap erdoor.
Laat nog een paar minuten staan en verdeel dan de chili over kommen, met de rijst. Schep op elke portie een flinke lepel crème fraîche of Griekse yoghurt, garneer royaal met koriander en eventueel met wat tabasco.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F07%2FChili-sin-carne-.jpg)
Veggie Very Much van Mirjam Leslie-Pringle ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 24,95.