Culy Basics: Thaise chili-olie (de nieuwe chili crisp – als je ‘t ons vraagt)
Vergeet die wereldberoemde potten Chinese chili-olie met die boze oma erop en vergeet zelfs de gewilde ‘Chili Crunch’ van Momofuku. Want deze Thaise chili crisp is de lekkerste chili-olie die er is. Punt. Uit.
Chili-olie – ook wel bekend als crispy chili-olie of chili crisp – is sowieso al een standaard in de Culy-keuken. Daar maak je binnen no-time een saus mee voor je noedels, of gebruik het als topping op congee op een herfstachtige snotterdag. Snelle dipsaus nodig? Met chili-olie en een scheut sojasaus zit je sowieso goed. Maar deze Thaise chili crisp behoort toe aan een aparte categorie. Want we hebben nog nooit zó veel smaken geproefd in een chili-olie. Wat Culy’s Ogechi betreft, is dit de lekkerste die ze ooit at. Ja, zelfs lekkerder dan de Chili Crunch van Momofuku… dat belooft wat!
Trend: Chinese crispy chili-olie (is dit de nieuwe Sriracha?)
Klaar terwijl je kookt
Het geheim van de Thaise chili crisp hebben we niet helemaal zelf uitgevonden. We raakten namelijk geïnspireerd door chef Dudu Eats, die haar eigen Thaise chili-olie verkoopt. Zij liet het lange proces zien van het maken van haar chili-olie: een hoop pannen op het vuur, met daarin in elke pan Thaise smaakmakers. Daarna doet ze de oliën bij elkaar en mengt ze deze met chilivlokken en een geheime umamisaus. Een langdurig proces van 24 uur. Helaas is die chili crisp niet verkrijgbaar in Nederland, dus zat er maar één ding op: we moesten zelf aan de slag.
Toevallig had Culy’s Ogechi net een workshop van Daan van de Lecq gevolgd, waarin hij liet zien hoe je tijdens het koken van je avondeten tegelijkertijd een kruidenolie kunt maken. Door de olie en kruiden in één pan op laag vuur te verwarmen heb je namelijk binnen een halfuur een smaakvolle en aromatische olie. Na een paar keer testen hebben was het gelukt, en nu hebben we dus hét recept voor de beste Thaise chili crisp voor je. Thank us later.
Thaise chili crisp (chili-olie met Thaise smaken)
- Zet een steelpannetje op laag vuur. Voeg hier de olie, plakjes gember, laos, gehakte koriander en het limoenblad en citroengras aan toe. Verwarm de olie en de kruiden gedurende 20 minuten op laag vuur.
- Snijd ondertussen de knoflook in plakjes en sjalotten in dunne ringen.
- Maak nu ook de umamisaus, die deze Thaise chili crisp veranderd tot een verschrikkelijk lekkere chili-olie vol umami. Meng hiervoor de miso, sojasaus, ansjovispasta en suiker in een kommetje en zet opzij.
- Verwijder de kruiden uit de olie. Voeg de sjalotten en knoflook toe en frituur deze goudbruin.
- Doe de chilivlokken in een hittebestendige kom.
- Zeef de hete olie en giet over de chilivlokken en roer goed. Doe de krokante sjalotten en knoflook erbij en voeg daarna de umamisaus toe.
- Laat de Thaise chili crisp minimaal 1 uur rusten, zodat de smaken goed met elkaar mengen.
Nog meer lekkere recepten waar de redactie dol op is:
- Culy Homemade: lasagne met garnalenragù en rokerige habanero-olie
- Culy Homemade: parmezaanstamppot met paddenstoelen en boerenkool
- Culy Homemade: skillet cookie (chocolate chip cookie in een pan uit de oven)