Culy Basics: chicken tenders uit de airfryer met een sweet chili-dipsaus
Bedenk een recept voor chicken tenders, maar maak het ‘Culy’: dat was de opdracht die we onszelf gaven bij de receptuur die je hier vindt. Want van de fastfoodrestaurants tot aan feestjes: iedereen lijkt maar wat graag chicken tenders uit te serveren. Die van ons zijn eigenlijk een soort fried chicken zónder frituren geworden, want we maken ze in de airfryer. Eet ze met lekker veel limoen en een verrukkelijke sweet chili-dipsaus.
Als we het over chicken tenders hebben, hebben we het in principe natuurlijk over gefrituurde kip, in een krokant korstje. Zie dat maar eens te weerstaan. Wil je die crunch en dat goudbruine kleurtje uit een airfryer toveren in plaats van uit de hete olie, dan moet je een truc toepassen. Die truc heet cornflakes. Ja, echt: laat die lekkere panko voor één keer liggen en ga voor cornflakes.
Omdat we van Culy zijn, brengen we die cornflakes op smaak met wat korianderpoeder, uienpoeder en knoflookpoeder, maar vervang die gerust voor je eigen mix, of gebruik alleen peper en zout. Wat je ook doet: serveer ze met partjes limoen die je er goed over uitknijpt en maak het bijpassende sausje. We durven te wedden dat je die laatste voortaan bij al je snacks gaat serveren.
Chicken tenders maken
Verwarm de airfryer op 190 graden.
Maal de cornflakes in een keukenmachine tot een grof kruim (of stop ze in een zak en rol daar met een deegroller overheen). Schep ze over in een diep bord. Meng de gemalen koriander, uienpoeder, knoflookpoeder en cayennepeper erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.
Klop in een ander diep bord de eieren los.
Snijd de kipfilets in lange repen (meestal haal je er vier of vijf uit één kipfilet). Haal ze door het ei en daarna door de cornflakes. Druk goed aan. Je kunt dit herhalen voor een extra dikke korst.
Leg de gepaneerde kipreepjes naast elkaar in de airfryer (niet teveel tegelijk) en spray er wat olijfolie overheen. Bak ze 5 minuten, draai ze dan om, spray ze nogmaals met olijfolie en bak ze aan de andere kant nog eens 5 minuten. Bestrooi ze als ze warm uit de airfyer komen meteen met nog wat zeezout.
Maak ondertussen de dipsaus. Roer daarvoor het mosterdpoeder eerst door de sesamolie tot een glad mengsel. Meng daarna ook de sweet chilisaus, de ketchup en de suiker erdoorheen. Serveer het sausje met de tenders.
Meer airfryer recepten:
- Crispy bloemkool met miso-mayonaise uit de airfryer
- Culy Homemade: gefrituurde spruitjes uit de airfryer met kerriemayonaise
- Zalm met amandelsalsa uit de airfryer