Makkelijker dan je denkt: klassieke Peruaanse ceviche maken (in 2 x 5 minuten!)
Met dit recept maak je zelf een loeilekkere ceviche clásico (de klassieke ceviche). Dit gerecht is ontzettend makkelijk om te maken, staat in 10 minuten op tafel en je maakt er dikke indruk mee – niet in de laatste plaats op jezelf. Iedereen aan de ceviche!
In haar boek Mi Casa Peru deelt (de half-Peruaanse) Katinka Lansink Dodero 80 laagdrempelige, toegankelijke Peruaanse recepten met je waarvan je watertandend aan tafel gaat. Ze groeide op in de Apeldoornse bossen, waar de heerlijkste ceviches, tiraditos en salsas op tafel verschenen. Peruaanse smaken van Hollandse bodem, kortom. Probeer deze ceviche clásico – oftewel klassieke ceviche – maar eens.
Sommige mensen vinden het intimiderend om thuis ceviche te maken; je werkt dan immers met een mooi stuk rauwe vis en dat wil je niet verpesten. Maar echt: makkelijker kan bijna niet. Het enige waar je goed op moet letten, is dat je de vis niet te lang in de marinade laat staan: dan gaart ‘ie namelijk verder.
De 2 x 5 minuten-methode
Dit recept voor ceviche is ook nog eens supersnel klaar: Katinka hanteert hiervoor de 2 x 5 minuten-methode: de vis gaat 5 minuten besprenkeld met zout en limoensap in de koelkast, daarna nog eens met de rest van de tijgermelk (marinade). Als je de zoete aardappel van tevoren maakt, staat dit heerlijke gerecht dus echt binnen 10 minuten op tafel.
Recept: klassieke ceviche
Voorbereiding:
- Kook de aardappel in een pan, giet er net zoveel water bij dat hij net onder staat. Breng het water met het deksel op de pan aan de kook en kook de aardappel in 15-20 min op middelhoog vuur klaar. Snij de aardappel in blokjes van 2 x 2cm.
- Snijd de rode ui in dunne schijfjes en doe ze in koud water met zout.
- Snij de zeebaars in stukken van 2 x 2cm. Houd 4 cm vrij voor de tijgermelk.
5 minuten:
- Strooi zout en een sprenkel sap van 1 limoen over de vis er roer. Zet 5 minuten in de koelkast.
- Meng ondertussen het limoensap en de rest van de ingrediënten door de tijgermelk en zet in de koelkast
5 minuten:
- Giet de tijgermelk af in de bak met zeebaars zet weer 5 minuten in de koelkast.
- Giet de uien goed af.
- Doe alles op een bord en garneer met de zoete aardappel, maïs, ui en koriander.
Mi casa Peru van Katinka Lansink Dodero (uitgeverij Luitingh-Sijthoff) is te koop voor € 25,- euro.
Meer ceviche-recepten:
- Van zeebaars met cranberry, rode biet en steranijs
- Broodje haring-ceviche (van Sjefietshe)
- Culy Homemade: garnalen ceviche met popcorn