Linzen met tomaten en gorgonzola à la Ottolenghi
Een super diner recept van Caroline: castelluccio-linzen met tomaten en gorgonzola. Het originele recept komt uit Plenty van Yotam Ottolenghi.
Begin met het maken van de gedroogde tomaten. Verhit de oven tot 130 graden. Snijd de tomaten overlangs in vieren en leg de parten op de velkant op een bakplaat die met bakpapier is bekleed of in een ovenschaal. Verdeel de takjes tijm erop. Besprenkel met de olijfolie en de balsamico en bestrooi met wat zout. Zet ze anderhalf uur in de oven tot ze half gedroogd zijn. Gooi de tijm weg en laat ze iets afkoelen.
Doe intussen de rode ui in een middelgrote kom, giet de azijn erover en bestrooi met maldonzout. Roer alles door en laat de ui een paar minuten staan, zodat hij zachter wordt.
Doe de linzen in een pan met kokend water (het moet drie centimeter boven de linzen staan) en laat ze in 20 – 30 minuten gaar worden. Laat ze in een vergiet uitlekken en vermeng ze nog warm met de ui. Voeg ook de olijfolie, knoflook en zwarte peper toe. Meng alles luchtig en laat het afkoelen. Schep als de linzen koud zijn de kruiden erdoor (wees hier niet te zuinig mee). Proef of er nog zout of peper bij moet.
Stort de linzen als een berg op een platte schaal of groot bord en doe de tomaatjes en gorgonzola erbij. Sprenkel het tomatenvocht erover en serveer.