Culy Homemade: zelf telo (dikke friet van cassave) maken
Op sommige dagen kunnen wij ontzéttend verlangen naar een bakje telo (of teloh). Deze cassave friet kun je bestellen in zowat elk Surinaams eethuisje, maar waarom zou je ze niet een keer zelf maken? Da’s namelijk minstens even lekker…
Telo (teloh): wat is ‘t ook alweer?
Als je snel kijkt, lijken het net gewoon erg dik uitgevallen frieten, maar telo is toch even andere koek. Telo is in feite cassave friet. Cassave ken je als die groot uitgevallen zoete aardappel-achtige knol die naast de kousenband ligt in de supermarkt, met een weerbarstige, donkerbruine schil.
Cassave is afkomstig van de yucaplant en hét ingrediënt voor tapioca. Maar de koolhydraatrijke knol is ook ideaal voor het maken van chips, kroepoek en kroketjes. En van die lekkere dikke cassave friet dus.
Voor het maken van telo wordt de cassave geschild en in dikke frieten gesneden. Die worden eerst gekookt, daarna gekoeld en vervolgens gefrituurd. Vooral dat koken is erg belangrijk, want cassave is van nature giftig. Door verhitting schakel je dat gif uit. Waag het dus niet om die stap over te slaan…
Zelf telo (cassave friet) maken
Schil de cassave en snijd in dikke frieten. Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook en kook de frieten beetgaar in ongeveer 15 à 20 minuten. Giet de cassave af en laat helemaal afkoelen en uitdrogen tussen twee schone theedoeken.
Is de cassave friet koel en droog? Verhit dan een grote pan met frituurolie en frituur de frieten tot ze een mooie goudbruine kleur hebben gekregen. Doe nooit teveel frieten tegelijk in de frituurpan, werk desnoods met batches. Zo vermijd je dat de temperatuur van de olie te sterk gaat dalen.
Laat de cassave friet uitlekken op een vel keukenpapier en serveer kort daarna met wat grof zeezout. Lekker met pindasaus of natuurlijk met bakkeljauw.
Meer uit de Surinaamse keuken?
- Surinaamse bruine bonen met rijst en spekjes
- Moksi Alesi: Surinaamse rijst met zoutvlees en gele spliterwten
- Culy Homemade: Surinaamse zuurkoolschotel met zoetzuur
O, en maak jij één van onze recepten klaar komende week? Maak er een foto van, deel deze op je stories (of je Insta-grid) met #culyhomemade en @culynl en wij delen jouw foto via ons Instagram-account!